Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Oprostitev plačila prispevkov za s. p. izključno ob prvem vpisu v poslovni register

Številka 09-2016 | Področje: Predpisi

Objavljeno: Data d.o.o., 12. 2. 2016, http://data.si/, Avtor: Nina Petrič

V primeru, da je zavezanec najprej odprl, zaprl in nato ponovno odprl s. p., ne glede na to, da od prvega vpisa še nista pretekli dve leti, ob drugem vpisu zanj delna oprostitev plačila prispevkov za s. p. zanj ni več mogoča.

Delna oprostitev plačila prispevkov do dve leti po prvem vpisu

Do oprostitve plačila prispevkov za s. p. je upravičen zavezanec, ki prvič odpre s. p. in je na podlagi samozaposlitve vključen v socialna zavarovanja. Pri tem je do navedene delne oprostitve upravičen dve leti od prvega vpis.

Oprostitve plačila prispevkov za s. p. so oproščene zgolj tiste osebe, ki so vključene v pokojninsko in invalidsko zavarovanje na podlagi opravljanja samostojne dejavnosti, in sicer v prvih dveh letih poslovanja po prvem vpisu v register. O tem si lahko preberete v prispevku Kdaj uveljavljanje delne oprostitve plačila prispevkov.

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pojasnjujejo, da v primeru, da je oseba iz registra izbrisala in zaprla dejavnost, potem ob ponovnem odprtju dejavnosti ne gre več za prvi vpis v register. Kot pojasnjujejo na ministrstvu je taka oseba opravičena do oprostitve plačila prispevkov za s. p. le za čas, ko je prvič odprla samostojno dejavnost pa do prvega izbrisa iz registra.

Na Finančni upravi RS se strinjajo in dodajajo: »Ob ponovnem odprtju s. p. (četudi v obdobju enega ali dveh let) mu ta oprostitev plačila prispevkov za s. p. ne pripada več, saj ne gre ve za prvi ampak drugi vpis s. p.«

Delna oprostitev plačila prispevkov za s. p. v primeru spremembe popoldanskega v polni s. p.

V primeru, da ima oseba odprt t. i. popoldanski s. p. in je vključena v obvezno zavarovanje na podlagi pogodbe o zaposlitvi pri drugem delodajalcu, ni upravičena do uveljavljanja oprostitve plačila prispevkov za s. p.

Kot pravijo na ministrstvu, pa se mora taka oseba v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi na podlagi samozaposlitve vključiti v obvezno zavarovanje in plačevati polne prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. S. p. lahko seveda tudi zapre.

Na ministrstvu pa opozarjajo tudi, da lahko ta oseba uveljavlja olajšavo plačila prispevkov za preostali čas, če od prvega vpisa v register samostojnih podjetnikov še ni poteklo dve leti. To pomeni, da lahko ta oseba uveljavlja olajšavo le za čas, ki ji je ostal od prenehanja pogodbe o zaposlitvi in vključitve v obvezno zavarovanje na podlagi 15. člena zakona do poteka dveh let od prvega vpisa samostojne dejavnosti.

Več o tem si lahko preberete tukaj.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov