Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Za trg dela v regiji Vzhodna Slovenija 3,3 milijona evrov spodbud

Številka 24-2018 | Področje: Dodatek

2 0
Koristnost članka
2 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: STA, 8. 6. 2018, www.sta.si

Ministrstvo za delo je 8. junija 2018 v Uradnem listu RS objavilo javni razpis za podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v regiji Vzhodna Slovenija. Na voljo je 3,3 milijona evrov nepovratnih sredstev, razpis pa sledi reševanju problematike zaposlenosti starejših od 45 leti v omenjeni kohezijski regiji.

Ključni cilj javnega razpisa je podpreti projekt, ki bo vplival na znižanje trajanja odsotnosti (absentizma) z dela v obravnavanih (podprtih) podjetjih in podaljšanje delovne aktivnosti.

Namen razpisa oz. podprtega projekta je s celostnim pristopom in sistematičnimi aktivnostmi med drugim vplivati na znižanje trajanja odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe, zaposlenih zlasti starejših od 45 let, spodbujati uvajanje ukrepov za lažje vključevanje delavcev v delo po daljši odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe.

Poleg tega želijo spodbuditi prilagajanje dela posamezniku (zlasti starejšim delavcem) z ustreznim oblikovanjem delovnega mesta in delovnega okolja, delovnih prostorov, delovnih in tehnoloških postopkov, izbiro delovne in osebne varovalne opreme ter delovnih in proizvajalnih metod, še zlasti pa z odpravo monotonega dela, vsiljenega ritma dela in ostalih zdravju škodljivih okoliščin (humanizacija dela).

Spodbuditi želijo tudi zmanjševanje obsega predčasnega upokojevanja, ozaveščanje in informiranje delodajalcev, delavcev in širše javnosti o pomenu aktivnega in zdravega staranja, izboljšanje menedžmenta starejših delavcev v organizaciji, še zlasti z izboljšanjem organizacije dela in vodenja organizacije na vseh ravneh, spodbujanje ukrepov za medgeneracijsko sodelovanje v organizaciji, spodbujanje sodelovanja delodajalcev, delavcev in njihovih predstavnikov pri ustvarjanju delovnega okolja, ki bo omogočalo, da bodo delavci zdravi dočakali upokojitev.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne
Sorodni članki

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov