Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Celjska občina nadaljuje odkup praznih poslovnih prostorov

Številka 11-2018 | Področje: Dodatek

Vir in informacije: STA, 4. 3. 2018, www.sta.si

Celjska občina letos nadaljuje odkup praznih poslovnih prostorov v starem mestnem jedru, saj želi doseči, da bi ti s pravo ponudbo znova zaživeli. Letos so v občinskem proračunu za odkupe prostorov rezervirali 3,4 milijona evrov.

Od omenjene vsote so dobre tri milijone evrov namenili za pridobitev poslopja in telovadnice nekdanje srednje ekonomske šole ter Kajuhovega doma od ministrstva za izobraževanje. Okrog 400.000 evrov pa bo celjska občina namenila za nakupe poslovnih prostorov, večinoma v starem mestnem jedru.

Prvi rezultati nakupov opuščenih poslovnih prostorov v središču mesta se že kažejo. Predvidoma ta mesec bo tako v nekdanji prodajalni Borovo na Glavnem trgu, ki jo je občina kupila predlani, znova zaživela trgovska dejavnost.

Lani so za nakupe poslovnih prostorov namenili 627.718 evrov. Med drugim so kupili objekt na Prešernovi ulici, v katerem je bila znana gostilna Majolka. Želijo si, da bi v njem ponovno zaživela gostinska dejavnost in da bi najemnik odprl čudoviti atrij, ki je nekoč privabljal številne goste. Kupili so tudi prostore nekdanje mesnice Jurij na Prešernovi ulici 15a, ki so predvideni za kavarno, in štiri poslovne prostore v Celjskem domu.

Prostore v Celjskem domu je občina odkupila, ker namerava celotno zgradbo energetsko sanirati. Po navedbah občine si želijo v javno-zasebnem partnerstvu energetsko sanirati tudi nekatere druge javne zgradbe, ki so dotrajane in energetsko manj učinkovite.

Če bodo uspešni pri pridobivanju kohezijskih sredstev ministrstva za infrastrukturo, bodo letos poleg Celjskega doma, ki je bil leta 1906 zgrajen v starem nemškem renesančnem slogu, obnovili še štiri šolska poslopja in tri vrtčevske enote.

Lani so kupili tudi stanovanjski objekt na Mariborski cesti 37, ki so ga pred kratkim skupaj z dotrajanim objektom na Mariborski cesti 39 porušili, in zgradbo na Teharski cesti 62, ki je prav tako predvidena za rušenje.

Predlani pa je občina kupila tudi tri nadstropja in medetaži nekdanje veleblagovnice T na Gubčevi ulici, kjer načrtujejo podjetniški inkubator Generator. Namenjen bo startup podjetjem, visoko tehnološkim podjetjem, ki beležijo visoko rast in sodelujejo pri gradnji podjetniške skupnosti, ter inovativnim posameznikom.

Na celjski občini  se zavedajo, da nekateri zaprti in neurejeni poslovni prostori kazijo videz mesta, vendar nimajo veliko vpliva na ravnanje lastnikov. Za lastnika, ki svoj poslovni ali zasebni objekt slabo vzdržuje, namreč po zakonodaji ni mogoče zahtevati razlastitve.

Občinska uprava lahko ukrepa samo tako, da lastniku z odločbo naloži, katera vzdrževalna dela mora v določenem roku izvesti, so pojasnili na občini. Kot so dodali, to lahko storijo takrat, ko objekt ne predstavlja nevarne gradnje, vendar njegov videz zaradi pomanjkljivega vzdrževanja slabo vpliva na zunanjo podobo mesta ali naselja. Če pa je objekt nevaren, mora ukrepati državni inšpektor.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne
Sorodni članki

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov