Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Objavljen razpis za štipendije programa Za ženske v znanosti 2018

Številka 42-2017 | Področje: Dodatek

Vir in informacije: STA, 2. 10. 2017, www.sta.si

Partnerja nacionalnega programa Za ženske v znanosti sta 2. oktobra 2017 objavila že 12. razpis za štipendije v višini 5000 evrov. Nanj se lahko prijavijo mlade raziskovalke, ki so v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine. Rok za prijavo je 3. november 2017, prejemnice pa bodo razglašene marca prihodnje leto.

Mlade raziskovalke morajo biti v zaključni fazi doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine. Prejemnica štipendije ne sme biti starejša od 35 let na dan zaključka razpisa, imeti mora slovensko državljanstvo s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Prav tako je eden od pogojev za sodelovanje na natečaju opravljanje svojega raziskovalnega dela v znanstvenih institucijah v Sloveniji. Štipendistka mora imeti tudi priporočilo mentorja in se na razpis ne more prijaviti dve leti zapored.

Partnerja nacionalnega programa Za ženske v znanosti, L'Oreal Slovenija in Slovenska nacionalna komisija za Unesco, že od leta 1998 izpostavljata pomen in vlogo žensk v znanosti ter nagrajujeta njihovo odličnost. Nagrajene raziskovalke lahko s programom pridobijo večjo vidnost in izpostavljenost ter postanejo vzornice mlajšim ženskam, ki se še odločajo za kariero na področju znanosti.

V sklopu nacionalnega programa štipendiranja je bilo doslej nagrajenih že 31 mladih slovenskih raziskovalk za svojo znanstveno odličnost.

Po podatkih Statističnega inštituta Unesco je število žensk v znanosti v lanskem letu nekoliko naraslo v primerjavi s prejšnjim letom. V Sloveniji na dodiplomski študij vstopa 58 odstotkov žensk in doktorski naziv dosega približno 53 odstotkov žensk, v raziskovalnih vodah pa ostane le 36,1 odstotka žensk, kar je 3,9 odstotka pod evropskim povprečjem. Po podatkih Evropske komisije pa se prava razlika kaže šele pozneje na najvišjih položajih, kjer je delež raziskovalk le še okoli 20 odstotkov.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne
Sorodni članki

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov