Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Brezplačna delavnica - »Označevanje hranilne vrednosti na predpakiranih živilih«, Bohinj

Številka 42-2017 | Področje: Poslovni dogodki

Datum: 19. oktobra 2017, od 16. do 18. ure

Kraj: v prostorih Centra TNP Bohinj, Stara Fužina 37-38

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske vas vabi na brezplačno delavnico z naslovom: »Označevanje hranilne vrednosti na predpakiranih živilih«, ki bo potekala v četrtek, 19. oktobra 2017, od 16. do 18.00 ure v prostorih Centra TNP Bohinj, Stara Fužina 37-38.

Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom določa, da mora od 13. decembra 2016 večina predpakiranih procesiranih živil, imeti na embalaži označeno hranilno vrednost. To pomeni, da mora na lončku, vrečki ali škatli pisati kakšna je energijska vrednost živila, koliko gramov ogljikovih hidratov, sladkorja, maščob, beljakovin in soli je v 100g ali 100ml živila.

Navajanje hranilne vrednosti je primer dobre prakse, ki pripomore k osveščanju porabnikov o vnosu hranil in k ustavitvi naraščanja prekomerne teže otrok, mladostnikov in tudi odraslih, ter doprinese k zdravemu življenjskemu slogu.

Program delavnice:

  • Predstavitev seznama obveznih podatkov na živilih;
  • Razlaga pojmov (energijska vrednost, maščobe, beljakovine, ogljikovi hidrati, sladkor, sol);
  • Označba hranilne vrednosti:

- Navajanje vrednosti na podlagi izračuna ali laboratorijsko opravljene analize;

- Navedba na 100g ali 100ml, na porcijo ali jedilno enoto;

- Navajanje in prikaz označbe hranilne vrednosti;

  • Pretvorbeni faktorji;
  • Kako dobiti podatke o hranilni vrednosti sestavin;
  • Izračun - primeri;
  • Pregled živil, ki so izvzeta iz zahtev po obveznosti označbe hranilne vrednosti;
  • Prostovoljno navajanje informacij.

Predavateljica: Sonja Čeferin Tomaš univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, z bogatimi izkušnjami na področju prehranskega svetovanja, pri pripravi, uvajanju in verifikaciji HACCP sistema v gostinskih obratih, slaščičarnah, bolnišnicah, planinskih kočah, živilsko predelovalnih obratih…

Delavnica je namenjena proizvajalcem predpakiranih živil in trgovinam, ki predpakirana živila prodajajo.

Udeleženci delavnice prejmejo potrdilo o izobraževanju.

Prijava: Število mest je omejeno. Prijave sprejemajo na e-naslov: ejobAsbhps/tj ali po telefonu na številki: (04) 581-34-19.

Delavnica je financirana skozi projekt Obrtno podjetniški center Bohinj (OPC Bohinj) s strani Občine Bohinj.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne




Sorodni članki

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov