Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Na celjskem sejmišču se začenja 50. MOS

Številka 38-2017 | Področje: Priložnosti doma

Vir in informacije: STAkrog, 9. 9. 2017, https://krog.sta.si/, Avtor: Lili Pušnik

Na celjskem sejmišču bo od torka 12. septembra do nedelje 17. septembra 2017 potekal 50. jubilejni Mednarodni obrtni sejem (MOS), ki ga bosta odprla premier Miro Cerar in podpredsednica hrvaške vlade Martina Dalić. Hrvaška je namreč letos prvič v zgodovini sejma njegova partnerica. Na Mosu se bo letos predstavilo skoraj 1500 razstavljavcev, od tega 883 neposredno iz 30 držav.

50. MOS prinaša še bogatejšo ponudbo in segmentacijo sejma na pet ključnih področjih, in sicer gradnjo in obnovo doma, kamping in karavaning, turizem in prehrano, opremo in materiale za obrt in industrijo, poslovne storitve in priložnosti v tujini ter izdelke široke potrošnje.

Celjski sejem bo tudi letos nadaljeval s svetovalnicami, ki so bile v prejšnjih letih zelo dobro sprejete. Obiskovalci bodo tako lahko na sejmu pridobili nasvete o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov energije. Atrij sejmišča bo letos v znamenju bivalnega okolja tretjega tisočletja. Obiskovalci si bodo lahko v živo ogledali dom prihodnosti - leseni mobilni dom in vse, kar sodi zraven.

V Celjskem sejmu obiskovalcem sporočajo, da b področje kamping in karavaning, turizem in prehrana v znamenju slogana Slovenija je lepa in zato vredna ogleda. Skupaj z razstavljavci na tem področju želijo obiskovalcem sejma sporočiti, da so avtodomi in prikolice popolna rešitev za družinsko dopustovanje, da bodo lahko na sejmu spoznali in preizkusili, kako se z njimi potuje in rokuje.

V razstavnem programu bodo avtodomi, prikolice in šotorske prikolice, šotorska in kamping oprema, oprema za outdoor aktivnosti, kamping in karavaning destinacije, mobilne hiške. Z mrežo postajališč za avtodomove po Sloveniji in odborom upravljavcev kampov pri Gostinsko-trgovinski zbornici bodo v Celju organizirali strokovni dogodek, na katerem se bo predstavila mreža in slovenski kampi. Obojni se bodo predstavili tudi na skupnem razstavnem prostoru.

Področje poslovne storitve in poslovne priložnosti v tujini bodo pomembno sooblikovale aktivnosti Obrtno-podjetniške zbornice (OZS) in gospodarskega ministrstva, pa tudi države partnerice Hrvaške.

OZS se bo tradicionalno predstavila skupaj s strokovnimi sekcijami, območnimi zbornicami ter domačimi in tujimi partnerji. Del predstavitve bo znova Ulica obrti, ki bo organizirana po načelu vse na enem mestu, saj bodo lahko obiskovalci videli predstavitev posameznih poklicev, vključitev dijakov v proces praktičnega usposabljanja z delom, dobili informacije srednjih šol in spoznali strokovno podporo obrtno-zborničnega sistema.

Letošnja novost na Ulici obrti bo vajeniška pisarna, kjer bodo lahko zainteresirani obiskovalci prejeli vse informacije o izvajanju vajeništva. Na ulici obrti bodo predstavljeni poklici: oblikovalec kovin - orodjar, mizar, gastronom-hotelir, kamnosek, električar, pečar - polagalec keramičnih oblog, tesar, pek, slaščičar, avtoserviser in avtokaroserist.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo se bo na Mosu predstavilo z zanimivim in pestrim programom, kot partner na trgu v segmentu poslovnih storitev in poslovnih priložnosti. Tradicionalno bodo aktivnosti ministrstva predstavljene vse dni sejma na razstavnem prostoru v sejemski dvorani L1, obenem pa bosta potekali tudi dve razstavi, in sicer na temo lesa ter na temo izumov.

Hrvaška vlada je organizacijo hrvaškega nastopa zaupala Hrvaški obrtni zbornici, ki pri tem sodeluje s hrvaškim ministrstvom za gospodarstvo, podjetništvo in obrt, ministrstvom za turizem, Hrvaško turistično skupnostjo in Hrvaško gospodarsko zbornico. Cilj tega pomembnega regionalnega sejma je nadaljnje poglabljanje gospodarskega sodelovanja med obema prijateljskima državama - Slovenijo in Hrvaško. Sejem pomeni tudi možnost vpogleda v kreativne in inovativne rešitve in smernice, katerih uvedba lahko prispeva h konkurenčnosti malega gospodarstva obeh držav na rastočem, edinstvenem trgu EU.

V hrvaškem paviljonu se bo predstavilo 30 hrvaških proizvajalcev, večinoma malih in srednjih podjetij iz panog, kot so: predelava lesa in izdelava pohištva, kovin in strojne obdelave, merilnih naprav in avtomobilskih delov kot tudi predmetov za široko potrošnjo in poslovnih storitev s področja marketinga, založništva in oblikovanja.

Prav posebno mesto bodo organizatorji namenili delavnicam, kjer bodo obiskovalcem predstavili nekatere tradicionalne obrti, kot je izdelava lectov, ki so uvrščeni tudi na Unescov seznam kulturne dediščine. Hrvaška bo na Mosu predstavila tudi nekaj privlačnih turističnih destinacij, obiskovalci sejma pa bodo lahko uživali v različnih kulinaričnih dobrotah, s katerimi bodo v Celje prinesli okuse svoje bogate in raznovrstne kuhinje.

Tretjič zapored bo v sejemski dvorani A predstavitev kitajskih podjetij v okviru Premium Brends China - letos se bo predstavilo preko 30 podjetij predvsem s področja mehatronike. Skupinsko predstavitev pripravljajo Črna gora, Srbija kjer je nosilec predstavitve AP Vojvodina, in Indija. Predstavila se bo Poljska in KOTRA (Korea Trade-Investment Promotion Agency).

Specializacijo sejma bodo nadaljevali tudi v prihodnjih letih. Še bolj bodo poudarjali in krepili vsebinska področja, na katerih sejem temelji.

Ta teden pa je v knežjem mestu zaživela tudi razstava Prvi od 50 obrtnih sejmov v Celju, ki jo je pripravil Zgodovinski arhiv Celje. Prvi sejem obrti v Celju je potekal od 28. septembra do 6. oktobra 1968 na stadionu Atletskega društva Kladivar. Odločitev o prirejanju sejmov obrti v Celju je padla leto prej, ko so se na Dobrni na prvem zboru obrtnikov zbrali slovenski in del hrvaških obrtnikov.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne
Sorodni članki

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov