Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Bonitete vplivajo na možnost pridobitve subvencij

Številka 15-2017 | Področje: Dodatek

1 1
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Data d.o.o., 3. 4. 2017, http://data.si/, Avtor: mag. Dario Berginc

Bonitete predstavljajo pomemben kriterij, ki odloča o tem, koliko točk bo podjetje doseglo na razpisih. Banke in institucije, ki podeljujejo nepovratna in povratna sredstva, vedno bolj preverjajo bonitetne ocene podjetij, ki jim bodo zaupale kredite oziroma nepovratna sredstva.

Katere ocene bonitete preverjajo?

Pri razpisih Slovenskega podjetniškega sklada preverjajo bonitete preko boniternih dokazil, in sicer S.BON-1 za gospodarske družbe,  S.BON-1 za samostojne podjetnike, S.BON-1 za zadruge in BON-1/Z za zavode. Pri tem morajo biti bonitetna dokazila skladna z zadnjimi objavljenimi računovodskimi izkazi.

Bonitete so pomembne predvsem pri mikrokreditih s subvencionirano obrestno mero. V okviru razpisa P7R 2016 (Mikrokrediti na problemskih območjih v Republiki Sloveniji) bonitetna ocena (S.BON-1) predstavlja kar 34 od 100 točk, če podjetje doseže najvišjo bonitetno oceno, to je SB 1. Ista bonitetna ocena pa prinaša kar 45 točk od 100 pri drugem tovrstnem razpisu,  P7 2017 (Mikrokrediti za mikro in mala podjetja).

Več o omenjenih razpisih si lahko preberete tukaj.

Udeležite se brezplačnega izobraževanja z naslovom: »Evropska sredstva so na voljo, ste pripravljeni?«.

Bonitete predstavljajo garancijo

Zakaj so bonitete tako pomembne, tako za banke kot tudi za institucije, ki objavljajo razpise? Gre predvsem za dodatno garancijo, da poslujete stabilno in da investiranje denarja v vaše podjetje ne pomeni večjega tveganja. Podjetja, ki dobijo najvišjo bonitetno oceno (SB1), imajo najvišjo zmožnost poravnavanja svojih obveznosti, stabilen finančno premoženjski položaj, visoko kreditno sposobnost, pri njih pa je verjetnost nastopa dogodka neplačila najnižja.

Z visoko bonitetno oceno si pridobite ugled, ne samo pri bankah in institucijah, kot je npr. Slovenski podjetniških sklad, ampak tudi pri svojih zaposlenih, kupcih in poslovnih partnerjih. Garancija rednega plačevanja obveznosti je namreč pomembna tudi zanje. In nenazadnje, visoka bonitetna ocena predstavlja v prvi vrsti priznanje za podjetnika, za njegovo uspešno in stabilno poslovanje.

Kako pridemo do visoke bonitete?

Bonitetna ocena podjetja je odvisna od več kazalnikov. Podjetja, ki dosegajo višji dobiček, imajo stabilen denarni tok, so manj zadolžena, dosegajo primerno produktivnost in tudi rast prodaje, so ocenjena z višjo bonitetno oceno. Ne gre torej zgolj za dobiček, ampak za celoten spekter kazalnikov poslovanja, ki jih mora podjetnik najprej poznati, nato pa tudi preverjati tekom svojega poslovanja.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne
Sorodni članki

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov