Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Vlada potrdila predlog novele zakona o podpornem okolju za podjetništvo

Številka 15-2017 | Področje: Predpisi

3 0
Koristnost članka
3 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: STA, 6. 4. 2017, www.sta.si

Vlada je 6. aprila 2017 potrdila predlog novele zakona o podpornem okolju za podjetništvo in ga bo poslala v DZ. Predlagana novela prinaša izboljšave obstoječega podpornega okolja, imela bo pozitivne posledice pri zmanjšanju administrativnih bremen za podjetja pri postopkih dodeljevanja sredstev in pri povečanju obsega poroštev.

S predlagano novelo zakona se vzpostavljajo tri bistvene izboljšave obstoječega podpornega okolja. Zagotovila bo večjo stalnost in kakovost celovitih podpornih storitev z ureditvijo pravne podlage za izbor projektov s področja podpornih storitev za podjetniško in inovativno okolje, saj se s predlogom določa okvir za ureditev tretje ravni svetovalnih točk za podporo poslovnim subjektom, ki bodo regionalno razporejene.

Predlog za Javni sklad RS za podjetništvo kot nosilca finančnega okolja uvaja določila, ki se nanašajo na izdajanje poroštev in kapitalske naložbe v druge pravne osebe ter določila glede sredstev proračuna, ki jih je sklad prejel za namen izvajanja finančnega inženiringa. Predlagane rešitve omogočajo, da se poveča obseg izdanih garancij na petkratnik vrednosti namenskega premoženja sklada in drugih dolgoročnih virov.

Kot tretjo bistveno izboljšavo obstoječega podpornega okolja pa vlada navaja ureditev postopka. Kot možnost poenostavljenega postopka dodeljevanja sredstev se s predlagano novelo namreč ureja javni poziv, s čimer bodo poenostavljeni postopki tako za prijavitelje kot tudi izvajalce postopkov dodeljevanja sredstev.

Predlagana novela zakona med drugim temelji načelu celovite podpore. Podporni ukrepi države naj bi zagotovili potrebno podporo potencialnim podjetnikom in delujočim podjetjem v celotnem podjetniškem procesu, od razvijanja poslovne zamisli do njene realizacije in rasti podjetja, z učinkovito kombinacijo finančnih in nefinančnih oblik podpore.

Ukrepi države za krepitev podpornega okolja za podjetništvo se izvajajo na način, ki zagotavlja uresničevanje načela enakega dostopa in enakovredne obravnave.

Ker so mala in zlasti mikropodjetja najbolj dinamičen, vendar hkrati najranljivejši del gospodarstva, so ukrepi države prednostno usmerjeni v podporo mikro, malim in srednje velikim podjetjem, nastajanju, rasti in razvoju ter različnim oblikam njihovega sodelovanja in povezovanja.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne
Sorodni članki

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov