Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Akcijski načrt za spodbujanje internacionalizacije slovenskih podjetij in privabljanja tujih neposrednih investicij

Številka 08-2017 | Področje: Kažipot po globalnem trgu

Vir in informacije: Delo, 16. 2. 2017, www.delo.si, Avtor: Nejc Gole

Mednarodni izzivi 2017-2018 opredeljujejo nekatere nove ciljne trge, na katere se bo država osredotočila pri pomoči izvoznikom oziroma za pridobivanje tujih neposrednih investicij.

Akcijski načrt za spodbujanje internacionalizacije slovenskih podjetij in privabljanja tujih neposrednih investicij vlada še ni obravnavala. To bi se lahko zgodilo v kratkem.

Mednarodni izzivi 2017-2018 večinoma opredeljujejo enake ciljne trge kot dokument z letnicama 2015-2016, dodani pa so nekateri novi. Med tradicionalne trge uvrščajo države EU, Zahodnega Balkana, Švico in Rusko federacijo, na novo pa so v tej skupini dodane Albanija, Romunija in Bolgarija.

Med prioritetne trge z vidika internacionalizacije spadajo Zalivske države, Indija, Kitajska ter z vidika tujih neposrednih investicij ZDA, Japonska in Kanada. Z vidika internacionalizacije imajo na teh trgih pomen predvsem izdelki z visoko dodano vrednostjo, z vidika tujih neposrednih investicij pa gre za države, ki so največje svetovne investitorke, iz njih prihajajo podjetja, ki največ investirajo v raziskave in razvoj ali pa so zanimive za investiranje v Slovenijo v posameznem segmentu, denimo logistiki.

Tretja skupina držav, ki jih opredeljuje dokument, pa so trgi, ki predstavljajo nove izzive. V to skupino spadajo Centralna Azija, Koreja, Tajvan, Vietnam, Malezija, Indonezija, Senegal, Egipt, Maroko, Čile, Mehika, Norveška, Avstralija in Nova Zelandija. Večinoma gre za države, ki so v dokumentu na novo. Te države lahko pomenijo priložnosti za slovensko gospodarstvo, saj gre za rastoče globalne trge oziroma nišne priložnosti za slovensko gospodarstvo. Na teh trgih bodo izvajali začetne aktivnosti v smislu preverjanja možnosti sodelovanja v prihodnje.

Spodbujanje začetnih investicij

Predlog iz Mednarodnih izzivov obljublja akcijski načrt prednostne odprave ovir za investitorje, kot so denimo stroški delovne sile, možnost prodaje zemljišč po znižani ceni in davčne spremembe. Letos bo začela delovati enotna točka, ki bo prevzela del nalog agencije Špirit in bo pristojna za pomoč investitorjem in izvoznikom. Enotna točka bo tako na nacionalni kot na regionalnih in lokalnih ravneh.

Na ministrstvu za gospodarstvo pripravljajo nov zakon o spodbujanju začetnih - domačih in tujih - investicij v Sloveniji. Ta bo predlagal tudi nekatere nove oblike spodbud za investitorje. Letos je sicer za spodbujanje internacionalizacije in tujih neposrednih investicij na voljo 15,4 milijona evrov, prihodnje leto pa 15,6 milijona evrov.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne
Sorodni članki

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov