Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

S. p. in d. o. o. lahko poslujejo na podlagi enostavnega, dvostavnega ali “normiranega” knjigovodstva

Številka 07-2017 | Področje: Predpisi

5 0
Koristnost članka
5 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Data d.o.o., 7. 2. 2017, http://data.si/, Avtor: Monika Kern

S. p. in d. o. o. lahko poslujejo na podlagi enostavnega, dvostavnega ali “normiranega” knjigovodstva. Poznate pogoje poslovanja, prednosti in razlike vseh oblik?

Bodoči podjetniki se lahko ob registraciji podjetja odločijo, da bodo vodili knjige po sistemu enostavnega ali dvostavnega knjigovodstva ali pa bodo imeli status normiranca.

Normirani s. p. in d. o. o.

Najpomembnejših odločitev oseb ob registraciji podjetja je ugotavljanje davčne osnove – opravljanje dejavnosti dejanskih prihodkov in odhodkov ali pa opravljanje dejavnosti na podlagi normiranih odhodkov. To odločitev morajo vsi podjetniki sprejeti že ob registraciji ali pa najpozneje v osmih dneh od vpisa v Poslovni register Slovenije.

Normirancem ni potrebno voditi poslovnih knjig za ugotavljanje davčne osnove, morajo pa voditi knjige izdanih računov, obračun prispevkov in plač ter oddajati predpisane obrazce. 

Preberite tudi:

Preverite tudi informativni izračun za normirance, ki vam omogoča ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Informativni izračun za normirance 2016

Kdo vodi knjige po sistemu enostavnega knjigovodstva?

Če ima podjetnik:

  • povprečno tri zaposlene;
  • letne prihodke do 50.000 evrov;
  • povprečno vrednost aktive, izračunane kot polovico seštevka vrednosti aktive na prvi in zadnji dan poslovnega leta, do 25.000 evrov;

potem ustreza pogojem poslovanja po sistemu enostavnega knjigovodstva. Pri enostavnem knjigovodstvu se vsak znesek zabeleži samo enkrat.

Kdo vodi knjige po sistemu dvostavnega knjigovodstva?

Običajno se za dvostavno knjigovodstvo s. p.-ji ne odločajo, a ga izkušeni računovodje priporočajo tudi samostojnim podjetnikom, ki imajo večji obseg poslovanja. Če podjetje sprva vodi knjige po načelih enostavnega knjigovodstva, kasneje pa želi to spremeniti, naj spomnimo, da je prehod možen, a morajo tega podjetniki na Furs sporočili (s posebnim obrazcem). Več v Prehajanje iz enostavnega v dvostavno knjigovodstvo in obratno.

Če podjetnik dosega dva izmed treh zgoraj navedenih kriterijev, mora začeti poslovne knjige voditi po načelih dvostavnega knjigovodstva.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne
Sorodni članki

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov