Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

S. p., socialni prispevki so vaša skrb, ne čakajte položnice s Fursa!

Številka 19-2016 | Področje: Za mlade

2 1
Koristnost članka
2 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Data d.o.o., 21. 4. 2016, http://data.si/, Avtor: Monika Kern

Samozaposleni morate imeti v mislih, da so socialni prispevki in njihovo plačevanje vaša odgovornost. Ob prvem vstopu v podjetništvo mnogi samozaposleni pričakujejo, da jih bo na plačevanje prispevkov, kot npr. na dohodnino, spomnila položnica Finančne uprave RS (Furs).

Na Fursu so povedali, da položnic za plačevanje socialnih prispevkov zavezancem nikoli niso pošiljali.

Vsi socialni prispevki na enem nakazilu

Za plačilo socialnih prispevkov lahko samozaposleni uporabijo obrazec UPN, ki se uporablja za izvrševanje plačilnih transakcij. Pri prostovoljnem plačilu (pred uvedbo izvršbe) davkov, prispevkov in drugih obveznih dajatvah lahko zavezanci poleg plačila s sklicem, s katerimi izberejo vrsto dajatve, izberejo način plačila, s katerim poravnajo več vrst dajatev z enim plačilnim nalogom, in sicer tako, da združijo obveznosti, ki pripadajo isti javnofinančni blagajni oziroma istemu IBAN računu in navedejo ustrezno referenco za plačilo.

Plačani davki, prispevki in druge obvezne dajatve, katerih nadzornik je Furs, so prihodki proračuna države, proračunov občin, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) in posredno proračuna Evropske unije.

S. p., socialni prispevki so vaša skrb, ne čakajte položnice s Fursa!

Socialni prispevki se obračunajo in plačajo do 15. dne v mesecu za pretekli mesec. Obračun prispevkov za socialno varnost se morajo predložiti na obrazcu za obračun prispevkov za socialno varnost (OPSVZ) najpozneje do 15. dne v mesecu za pretekli mesec. Obrazec se lahko odda le v elektronski obliki prek sistema e-Davki. Veste, kolikšna je nova osnova za obračun prispevkov v letu 2016?

Lani Furs izdal dobrih 9.000 odločb o odmeri prispevkov

V primeru, če zavezanec ne predloži obračuna prispevkov OPSVZ oziroma obračuna prispevke za socialno varnost od nepravilne osnove, davčni organ izda odločbo o odmeri prispevkov. V lanskem letu je bilo 2.060 samozaposlenim osebam izdanih 9.434 odločb o odmeri prispevkov. Če prispevki niso plačani v predpisanem roku, davčni organ začne davčno izvršbo v skladu Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2).

Samozaposlene osebe plačujejo prispevke od zavarovalne osnove, ki se določa v skladu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2).

O tem, kako si samozaposleni določi višino socialnih prispevkov najdete v članku Kako pa si s.p. določi višino prispevkov?


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne
Sorodni članki

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov