Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Kako pridobiti investitorja, da bo v podjetje vložil sveži kapital

Številka 41-2011 | Področje: Za mlade

Vir in informacije: Finance, 29.9.2011, www.finance.si, Avtor: Janez Tomažič

  1. Imeti morate posel, ki je zanimiv in ima dobre možnosti za rast. Vedeti morate, kaj je vaša dodana vrednost, ki jo lahko ponudite investitorju. Je to dodatni trg…
  2. Podjetje morate pripraviti. Biti mora urejeno, dobro vodeno, poslovati mora transparentno in v skladu z vsemi pravnimi predpisi. Če tega prej ni bilo, morate sprejeti vse zahtevane pravilnike in interne akte. Če nimate kadra, naj to uredijo zunanji sodelavci.
  3. Narediti morate nabor možnih vlagateljev. Če je vaš posel lokalen, jih boste najlažje našli sami. Če imate večje ambicije, poiščite pomoč svetovalcev, ki se s tem profesionalno ukvarjajo.
  4. Vsa spričevala podjetja, vse informativne materiale morate pripraviti profesionalno, biti morajo stoodstotno verodostojni. Imeti morate poslovne in finančne izkaze za poslovanje v preteklosti in dober načrt za prihodnost. Investitorja morate prepričati, da ste vredni zaupanja. Ker vsi kupujejo prihodnost oziroma vaše poslovanje v prihodnosti, morate res dobro razmisliti, kaj boste delali v prihajajočih letih. Investitor bo papirje v okviru skrbnega pregleda preveril, zato se ne sme zgoditi, da bi odkril napake.
  5. V pogovorih in pogajanjih z njim morate biti pri ocenjevanju vrednost svojega podjetja realni. Zavedati se morate, da gre investitor brez težav drugam in za drugo priložnostjo.
  6. Dobro morate razmisliti, kakšnega investitorja si želite, da boste lahko z njim dobro sodelovali. To je kot poroka, ko enkrat rečeš da, ni poti nazaj oziroma ni preproste ločitve. Pri izbiri ni edino merilo denar, investitor vam mora biti blizu.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov