Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Subvencija za samozaposlitev - svetovalni intervju za presojo poslovne ideje

Številka 36-2011 | Področje: Za mlade

Vir in informacije: Zavod mladi podjetnik, 20.2.2011, http://mladipodjetnik.si/, Avtor: Matija Goljar

Zavod za zaposlovanje je za pridobitev subvencije za samozaposlitev predpisal obvezen intervju, ki ga mora bodoči podjetnik opraviti za izvedbo nadaljnjih korakov pridobitve subvencije. V tem članku je podrobneje opisan svetovalni intervju za presojo poslovne ideje.

Opravljen intervju je prvi korak za pridobitev subvencije za samozaposlitev.

Zavod za zaposlovanje, kot že nekaj let doslej, zopet razpisuje subvencije za samozaposlitev do katere so upravičeni brezposelni, ki se odločijo za podjetniško pot. Ta znaša 4.500 evrov v enkratnem znesku in je mišljena kot pomoč za pokrivanje socialnih prispevkov podjetnika v prvih mesecih poslovanja podjetja.

Letos je postopek za pridobitev subvencije nekoliko spremenjen, saj je Zavod na pomoč pri ocenjevanju podjetniških idej povabil zunanje podjetniške svetovalce, ki s kandidati opravijo približno enourni svetovalni intervju. Temu sledi še tridnevna delavnica, na kateri bodoči podjetnik spozna osnove poslovnega načrtovanja, računovodenja, financ, davkov, prodaje in trženja. Na koncu o subvenciji na podlagi povratnih informacij zunanjih svetovalcev odločajo svetovalci na Zavodu.

Namen intervjuja je bolje oceniti, kateri podjetniki si subvencijo najbolj zaslužijo. Sredstva so omejena, zato tisti, ki subvencijo želijo iz špekulativnih razlogov, odžirajo denar podjetnikom, ki zavestno stopajo na podjetniško pot in potrebujejo pomoč za začetek. Zavod si želi, da se ne bo več dogajalo, da podjetniki ne bi bili zmožni plačevati prispevkov prvi dve leti delovanja (kolikor so pogodbeno vezani ob pridobitvi subvencije, da jim je ni potrebno vrniti).

Poglavitni kriterij pri presoji je vprašanje, ali je podjetnik s svojo poslovno zamislijo zmožen poslovati dve leti in pokrivati vse stroške povezane s poslovanjem podjetja. Vsi, ki podjetništvo spremljajo podrobneje vedo, da so takšne ocene še pred začetkom podjetniške poti sila nehvaležne. Številne ideje na prvi pogled izgledajo popolnoma neizvedljive, a so jih mnogi podjetniki/inovatorji z vztrajnostjo uspeli uresničili.

Več o tem, kako poteka postopek svetovalnega intervjuva, najdete tukaj.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov