Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Posojila za evropska mala in novoustanovljena podjetja

Številka 19-2011 | Področje: Za mlade

5 0
Koristnost članka
5 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Data d.o.o., 28.3.2011, http://data.si/

Evropski mikrofinančni instrument Progress omogoča malim novoustanovljenim podjetjem in podjetjem, ki želijo razširiti poslovanje, da lažje pridobijo finančna sredstva.

Z evropskim mikrofinančnim instrumentom Progress bodo lahko mali podjetniki, ki želijo ustanoviti svoje podjetje ali razširiti poslovanje, lažje pridobili finančna sredstva.

Mikropodjetja in majhna podjetja predstavljajo okoli 99 odstotkov novoustanovljenih podjetij v Evropi, tretjino med njimi pa so ustanovili podjetniki, ki bi sicer bili brezposelni.

Instrument ni namenjen neposredno financiranju novih podjetij, ampak financira ponudnike mikroposojil, ki nato s posojili v višini največ 25 000 EUR podprejo novoustanovljena podjetja ali podjetja z manj kot 10 zaposlenimi.

Bodoči podjetniki in mala podjetja se za pridobitev posojila lahko obrnejo na ponudnike mikroposojil ali finančne posrednike v svoji državi, ki sodelujejo v instrumentu Progress.

Doslej so pogodbe z Evropskim investicijskim skladom, ki upravlja instrument v imenu Evropske komisije in Evropske investicijske banke, podpisali posredniki na Nizozemskem, v Belgiji in Bolgariji.

Qredits je neprofitna fundacija s sedežem na Nizozemskem. Osredotoča se na potencial podjetij in ne na njihove pretekle poslovne izkušnje ali težave. Za posojilo lahko zaprosijo podjetniki, ki imajo pripravljen ustrezen poslovni načrt.

Pred kratkim ustanovljeni belgijski microStart pomaga podjetnikom v Bruslju in okolici, medtem ko bolgarski Mikrofond podpira podjetnike na podeželju, tudi iz romske skupnosti.

Pogovori za sklenitev sporazumov potekajo tudi s ponudniki mikroposojil v drugih državah EU.

Mikrofinančni instrument je v skladu s strategijo Evropa 2020 za gospodarsko rast in nova delovna mesta, ki si prizadeva zvišati stopnjo zaposlenosti na 75 % in pomagati 20 milijonom ljudi iz revščine do leta 2020.

Več o evropskih programih mikrofinanciranja


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov