Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Ustanovitev podjetja je brezplačna

Številka 19-2011 | Področje: Za mlade

Vir in informacije: Ljubljanski univerzitetni inkubator, http://www.lui.si/

Ustanovitev podjetja (s.p. ali d.o.o.) je na VEM točkah brezplačna. Še preden pa se lotite ustanovitve, vam priporočajo, da se temeljito pozanimate o pogojih, katere morate izpolnjevati za opravljanje dejavnosti, ki ste si jo izbrali.

Temeljni zakon, ki opredeljuje omejitve in zahteve pri ustanovitvi podjetja je Zakon o gospodarskih družbah. Glede na specifično dejavnost pa je pomembno, da preučite tudi posebne zakone, ki opredeljujejo posamezne dejavnosti.

Za uspešno ustanovitev podjetja morate izpolnjevati splošne in posebne pogoje
Splošni pogoji
so določeni v splošnih zakonih in veljajo za vse, ki nameravajo opravljati gospodarsko dejavnost. Izpolnjevanje teh pogojev mora zagotoviti vsako podjetje samo (npr. izjava o varnosti pri delu z oceno tveganja po Zakonu o varnosti in zdravju pri delu, pridobitev uporabnega dovoljenja po Zakonu o graditvi objektov za objekt, v katerem se bo opravljala dejavnost ipd.).
Nadzor opravljajo pristojne inšpekcijske službe, ki imajo pravico in pristojnost prepovedati opravljanje dejavnosti, v kolikor pogoji niso izpolnjeni (npr. prepoved opravljanja dejavnosti v objektu, za katerega ni bilo pridobljeno uporabno dovoljenje).

Posebni pogoji so določeni s predpisi s posameznega področja in veljajo le za tiste, ki opravljajo tovrstno dejavnost. Izpolnjevanje teh pogojev ugotavlja pristojni organ, ki je v posebnem zakonu izrecno naveden (npr. Obrtna zbornica pri ugotavljanju pogojev za obrtne dejavnosti). Posebni pogoji morajo biti izpolnjeni pred začetkom opravljanja dejavnosti.

Za registracijo s.p.-ja potrebujete osebni dokument in napisano davčno številko, za registracijo d.o.o. pa zgolj osebni dokument. Celotni postopek je opravljen na VEM točki.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov