Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Brezplačno predavanje – »Oblikovanje inovativnih poslovnih modelov«

Številka 09-2011 | Področje: Poslovni dogodki

Datum: 14. marec 2011, od 18.00 ure dalje

Kraj: MC Miš Slovenska Bistrica, Trg svobode 5, Slovenska Bistrica (pod RIC Slovenska Bistrica (točka VEM))

Predavatelj: Danilo Tič

Vsebina predavanja: Z oblikovanjem  poslovnega modela običajno preprosteje pridemo do inovacij, ki prinašajo takojšnje učinke na dodano vrednost, kot pri oblikovanju  izdelkov/storitev, tehnologij ali procesov.

Podjetje Adria Airways plačuje letališčem, da lahko tam pristajajo njihova letala. Ryanairu letališča plačujejo, da tam pristajajo njihova Ryanairova letala. Medtem, ko se je naš nacionalni prevoznik znašel v rdečih številkah in ogromnih likvidnostnih težavah, je Ryanair ustvaril ogromen dobiček. Na predavanju se bomo dotaknili poslovnih modelov obeh prevoznikov.

Številni kupci kupujejo knjige preko spletne trgovine Amazon. To podjetje pa ne prodaja knjig, ampak spletni prostor za trgovanje. Zato se morajo založniki odpovedati tudi polovici ali več prodajne cene knjige.

Z inovativnimi poslovnimi modeli se posega posredno v avtomobilski industrijo in neposredno v prevoze potnikov. Zipcar omogoča najem avtomobila za 1 uro v 50 mestih po svetu. Trenutno te prevoze uporablja 250.000 uporabnikov, ki za to plačujejo naročnino. Ko analiziraš ta poslovni model se vprašaš, ali res potrebuješ drag avto za 10 ur vožnje na teden. Zipcar je kombiniral svoj poslovni model s poslovnim modelom  Google Maps navigacije. Kaj prinaša takšno kombiniranje Zipcaru in kaj Googlu? Gotovo koristi enemu in drugemu.

V prvem delu predavanja bo predstavljen pristop z uporabo platna poslovnega modela (Business Model Canvas, Osterwalder, Pigneur & al. 2010) in primeri inovativnih poslovnih modelov (Skype, Zipcar, Ryanair vs. AdriaAirways, Quechua vs NES/ Karibu, Odpiralnicasi…).

V drugem delu predavanja pa se bomo ukvarjali z oblikovanjem poslovnega modela na primeru Tehno potice.

Prijave: Prijavite se lahko tukaj.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov