Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Prilagajanje brazilskega tržišča

Številka 48-2014 | Področje: Kažipot po globalnem trgu

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 11.11.2014, Avtor: Kristina Radej, Pooblaščena ministrica, Veleposlaništvo Republike Slovenije v Braziliji, Gospodarski oddelek Săo Paulo

Brazilsko gospodarstvo, ki se sooča z zmanjšano rastjo v letošnjem letu, po trenutnih ocenah naj bi BDP zrasel le za 0,7%, se glede na napovedi za naslednje leto, ko naj bi ostala gospodarska rast na podobno nizkih ravneh, oziroma bi se država ponovno soočila z recesijo, prilagaja razmeram z zmanjšanjem investicij ter previdnostjo pri sklepanju novih pogodb.

Trend opuščanja proizvodnje v Braziliji se nadaljuje, pri čemer se uvaža večje število izdelkov iz tujine, kjer prevladujejo izdelki iz Kitajske, po drugi strani pa vedno več tujih podjetij odpira svoje proizvodne zmogljivosti v Braziliji, da se izogne visokim uvoznim dajatvam. Srednja in manjša podjetja, ki so zanimiva tudi za slovenske partnerje, se prilagajajo novim razmeram z iskanjem tržnih niš in specializacijo poslovanja, kajti zavedajo se, da v primeru dolgotrajnejšega nižanja cen ne bodo konkurenčna finančno stabilnejšim in organizacijsko močnejšim konkurentom ter velikim tujim podjetjem. Ocenjuje se, da bo brazilsko gospodarstvo doseglo ponovno rast šele 2016 ter, da bo naslednje leto posebno zahtevno za podjetja, ki niso organizacijsko in finančno pripravljena na podaljšano počasnejšo rast oziroma recesijo. Po pesimističnih ocenah naj bi gospodarstvo doseglo vidnejšo rast šele leta 2018.

Skladno s tovrstnimi napovedmi vedno večje število majhnih in srednje velikih podjetij v Braziliji išče primerne proizvode in storitve, s katerimi bi dopolnili svoje prodajne programe ter se diferenciralo od konkurence. Zanimajo jih predvsem izdelki/storitve z višjo dodano vrednostjo in inovativnimi rešitvami.

Po pogovorih z brazilskimi podjetniki in gospodarskimi analitiki Gospodarski oddelek Veleposlaništva RS v Sao Paulu meni, da so razmere v državi ugodne za vstop na trg manjših in fleksibilnejših podjetij, ki se lažje in hitreje prilagajajo novonastalim razmeram. V ta namen je opravilo več srečanj z brazilskimi podjetniki, ki so izkazali zanimanje sodelovanje z morebitnimi slovenskimi partnerji na področju pridobivanja energije iz obnovljivih virov (predvsem biomase), pri distribuciji industrijskih orodij in storitev, na področju specializiranih telekomunikacijskih sistemov, mobilne komunikacije in varnostnih sistemov, v sektorju internetnega bančništva ter pri perspektivnih projektih start-up podjetij iz širšega področja IT.

V tem okviru želijo spodbuditi slovenska podjetja, ki menijo, da premorejo inovativne rešitve na omenjenih področjih, oziroma izdelujejo izdelke, ki se razlikuje od konkurenčnih ter želijo poslovati v Braziliji, da stopijo v stik z Gospodarskim oddelkom v Sao Paulu.

Istočasno je potrebno poudariti, da je brazilsko tržišče zelo kompleksno in zahtevno ter zahteva več energije in finančnih sredstev v primerjavi s primerljivimi državami oziroma tradicionalnimi trgi na katerih deluje večina slovenskih podjetij. Za poslovanje v Braziliji naj se odločajo le tisti slovenski izvozniki, ki imajo dolgoletne izkušnje iz delovanja na zahtevnih tržiščih ter premorejo poleg ustrezne finančne podlage predvsem primerno kadrovsko  in strokovno zaledje.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov