Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Expo 2020 daje zagon investicijam v Združenih arabskih emiratih

Številka 46-2014 | Področje: Kažipot po globalnem trgu

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 6. 11. 2014, Avtor: Elizabeta Gačnik

V Združenih arabskih emiratih so ob cvetočem turizmu in rasti števila prebivalcev v zadnjem času izvedli več novih gradbenih projektov v trgovski in hotelski panogi. Ker bo leta 2020 v Dubaju svetovna razstava Expo, je mogoče pričakovati še številne nove državne in zasebne projekte, tako domačih kot tujih investitorjev. Še posebej živahna je investicijska dejavnost na področju prometne infrastrukture.

Ena najbolj dinamičnih držav v regiji

Združene arabske emirate se pogosto enači z Dubajem, ki svet opozarja nase z visokimi nebotičniki, ogromnimi nakupovalnimi centri, umetnimi otoki in številnimi tematskimi parki. A to ni povsem pravilno, saj država z 8 mio prebivalci sestoji iz sedmih emiratov, ki so se v letih 1971/72 združili v Združene arabske emirate.

Država tudi po globalni gospodarski in finančni krizi velja za eno najbogatejših na svetu ter s tem za eno najbolj dinamičnih poslovnih središč v arabskem svetu. Leta 2013 je zabeležila gospodarsko rast v višini 4%, kar je sicer manj kot pred krizo, ko so se letne stopnje rasti redno gibale nad 7%. Letos ji napovedujejo rast v višini med 4,0 in 4,5%.

Priprave na Expo 2020 v polnem teku

Dokončni načrti za 4,38 kvadratnega kilometra veliko prizorišče svetovne razstave v Dubaju bodo narejeni prihodnje leto. Začetek gradnje je predviden v letu 2016, dela naj bi bila končana tri leta kasneje. Že prej pa bodo stekli različni infrastrukturni projekti, ki jih v okviru priprav na Expo 2020 načrtujejo tako država kot zasebni vlagatelji. Samo vrednost projektov države ocenjujejo na 8 do 9 mia dolarjev.

Živahna dejavnost na področju prometne infrastrukture

Združeni arabski emirati si prizadevajo izboljšati prometno infrastrukturo. Tako Dubaj kot Abu Dabi načrtujeta razširitev svojih omrežij podzemne železnice, načrtovanih je za več mia dolarjev projektov na področju cest, od tega številni mostovi. Emirati tudi stalno povečujejo zmogljivosti svojih pristanišč in letališč.

Expo 2020 bo pospešil projekt širitve novega letališča v Dubaju (Dubai World Central/DWC) v bližini prizorišča svetovne razstave, ki so ga začeli graditi že leta 2007. Do leta 2020 nameravajo njegove zmogljivosti povečati na 160 mio potnikov in 12 mio ton tovora letno.

Med večjimi projekti v Dubaju sta tudi dve novi liniji podzemne železnice, ki bosta povezovali obe njegovi letališči. Prav tako naj bi bili končani do leta 2020, celotno omrežje podzemne železnice bo tako obsegalo 160 km.

Velika rast prihodkov v trgovski panogi

Trgovci v Dubaju se lahko pohvalijo z občutno rastjo prihodkov. Izredno visoka rast turistične panoge in predvsem stalna rast števila prebivalcev zaradi naseljevanja vedno novih delavcev iz tujine obeta rast prihodkov še naprej.

Obstoječi nakupovalni in zabaviščni centri se širijo, v načrtih so številni novi.

Med letoma 2011 in 2013 se je površina nakupovalnih površin povečala za razmeroma skromnih 90.000 kvadratnih metrov na 2,9 mio kvadratnih metrov, samo letos naj bi se jim pridružilo še približno 39.000 kvadratnih metrov.

Turistična panoga vse bolj pomembna

Ko govorimo o Združenih arabskih emiratih, najprej pomislimo na nafto in zemeljski plin, ki ju je mogoče najti skorajda izključno le v emiratu Abu Dabi. Za turiste pa je najbolj zanimiv Dubaj, ki je na dobri poti, da do leta 2020 doseže mejo 20 mio obiskovalcev letno.

Ker bo leta 2020 v Dubaju svetovna razstava, se vloga emirata kot najpomembnejše turistične destinacije v sicer nemirni regiji še krepi. Med šest mesecev trajajočo prireditvijo pričakujejo več kot 25 mio obiskovalcev, od tega 70% iz tujine.

Že med letoma 2008 in 2013 se je število hotelskih gostov v Dubaju povečalo s 7,5 mio na 11,0 mio. Tej rasti je sledila tudi rast števila hotelskih sob za 40% na 61.670 konec leta 2013, po načrtih vlade pa naj bi se ta številka do Expa 2020 podvojila.

Dodatne informacije: Več uporabnih informacij najdete spodaj:


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov