Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Nemčija ponuja podjetjem privlačno finančno podporo za R&R

Številka 42-2014 | Področje: Kažipot po globalnem trgu

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 16. 10. 2014, Avtor: Beti Gačnik

V Nemčiji je mogoče dobiti zajetno finančno podporo za projekte s področja raziskav in razvoja (R&R). Zvezna vlada, nemške dežele in tudi EU ponujajo različne programe financiranja teh projektov, za denar pa se lahko potegujejo tudi investitorji iz tujine, ki želijo v Nemčiji delovati na področju raziskav in razvoja.

Področje R&R ima v Nemčiji velik pomen

V zadnjih letih so izdatki za R&R v Nemčiji stalno rasli in skorajda že dosegajo politično zastavljeni cilj 3% BDP. Tudi zvezna vlada stalno povečuje sredstva za R&R, nazadnje na 14,4 mia evrov v proračunu za leto 2013.

Projekti s področja R&R se zato lahko v Nemčiji zanašajo na velikodušno finančno podporo. Celovita svetovalna mreža poleg tega potencialnim prijaviteljem zagotavlja tudi strokovno pomoč. Koristi imajo lahko tudi tuji investitorji, ki želijo v Nemčiji delovati na področju R&R.

Vlada dodeljuje nepovratna sredstva v okviru strategije Hightech 2020

Zvezna vlada osredotoča spodbude za R&R v okiru t.i. strategije Hightech 2020. V njej so kot področja, kjer imajo R&R še posebej velik pomen za prihodnost, opredeljeni:

  • mobilnost,
  • podnebje/energetika,
  • zdravje/prehrana,
  • varnost in
  • komunikacije.

Financiranje v okviru strategije Hightech 2020 se izvaja v obliki neposrednih nepovratnih sredstev. Delež podpore za podjetja lahko doseže 50% upravičenih stroškov projekta. Zvezna vlada za različne programe znotraj visokotehnoloških panog redno objavlja pozive k oddaji predlogov projektov.

V okviru strategije Hightech 2020 so posebni razpisi namenjeni majhnim in srednje velikim podjetjem, ki jim je poleg tega namenjen tudi poseben program spodbujanja inovacij v majhnih in srednjih podjetjih ZIM.

Tudi zvezne dežele ponujajo podporne programe za R&R

Nemške zvezne dežele ponujajo financiranje R&R v obliki nepovratnih sredstev. Praviloma gre za odprte razpise, kjer je prijava možna v vsakem trenutku. Tudi tu najvišja stopnja financiranja sledi evropskim pravilom o državnih pomočeh za R&R, odvisna pa je od vrste projekta R&R (temeljne raziskave, industrijske raziskave, eksperimentalni razvoj), velikosti prijavitelja ter vprašanja, ali bo projekt izvajal sam ali pa v sodelovanju z drugimi podjetji in raziskovalnimi institucijami.

Program EU Obzorje 2020 financira prekomejne projekte R&R

Za velike, mednarodne projekte sodelovanja na področju R&R je kot vir javnega financiranja na voljo tudi okvirni program EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (Horizon 2020). Za obdobje 2014 do 2020 predvideva skupaj približno 80 mia evrov sredstev, s čimer velja za največji program financiranja programov raziskav in inovacij na svetu.

Stopnja sofinanciranja praviloma znaša do 100% ustreznih stroškov projekta R&R oz. do 70% stroškov projekta pri inovacijah. Poleg tega je mogoče dobiti povrnjenih do 25% neposrednih upravičenih stroškov.

Tako kot pri nemški strategiji Hightech 2020 se sredstva delijo v okviru časovno omejenih razpisov, s katerimi se natančno določi področje R&R ter pogoje sodelovanja. Dostopni so na portalu za udeležence.

Podrobnejše informacije in smernice o programu Obzorje 2020 je mogoče dobiti tudi na nacionalnih kontaktnih točkah, ki so v vseh članicah EU, tudi Sloveniji, nekaj pa jih je še v nekaterih drugih državah.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov