Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Poljska še vedno privlačna za vlagatelje

Številka 41-2014 | Področje: Kažipot po globalnem trgu

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 3.10.2014, Avtor: Barbara Frank, Poslovni klub Triglav-Rysy

Sodeč po raziskavi z naslovom »Evropska privlačnost 2014« (2014 Europe Attractiveness survey«), ki jo je opravilo podjetje za svetovanje EY, tuji vlagatelji še vedno obravnavajo Poljsko kot najbolj privlačno destinacijo za nove projekte v srednji in vzhodni Evropi.

V omenjeni raziskavi je kar 31 % anketiranih, ki so bili v posameznih investicijskih podjetjih in multinacionalnih družbah zadolženi za izbor naložb in naložbenih destinacij, Poljsko označilo kot najbolj privlačno destinacijo za tuje neposredne naložbe v regiji. Tako je Poljska v raziskavi podjetja EY dosegla kar 20 odstotnih točk več od drugouvrščene Češke, ki jo je kot najprimernejšo destinacijo za naložbe označilo le 11 % vprašanih. Prvouvrščenima državama sledijo še Romunija kot tretje uvrščena, za njo pa so se zvrstile Madžarska, Ukrajina in Turčija.

Poleg tega je Poljska v lanskem letu ohranila tretje mesto v Evropi glede na število delovnih mest, ustvarjenih preko neposrednih tujih naložb, še piše v poročilu in izsledkih raziskave.

Poljska že leta privablja tuje investitorje in vlagatelje s svojo gospodarsko in politično stabilnostjo, velikostjo domačega trga in svojo geografsko lokacijo. Poljska je z letom 2014 postala vodilna v regiji na področju projektov, ki se ukvarjajo z raziskavami in razvojem (R & R), predvsem na podlagi naložb v IT sektor.

Natančneje je po podatkih raziskave Poljska v letu 2013 privabila 107 novih investicijskih projektov, kar jo uvršča na 10. mesto v Evropi. Pri ustvarjanju novih delovnih mest je Poljska ohranila tretje mesto v Evropi, uvrstila se je takoj za Veliko Britanijo in Francijo. Skupno je bilo na Poljskem v letu 2013 na podlagi neposrednih tujih naložb ustvarjenih 13 862 novih delovnih mest, kar je 6 % več kot leta 2012. Zanimiv je tudi podatek, da medtem ko se je v tem obdobju število delovnih mest, ustvarjenih na podlagi tujih investicij na Poljskem povečalo, se je v istem obdobju na območju celotne Evropske unije to število zmanjšalo za 2 %.

Prav tako je bila Poljska sodeč po raziskavi v letu 2013 drugouvrščena država v Evropi v smislu največjega števila ustvarjenih delovnih mest na projekt, uvrstila se je takoj za Srbijo. Vsak projekt, ki je bil podprt z investicijami tujih vlagateljev, je na Poljskem v povprečju ustvaril 130 novih delovnih mest. Večina investicij v projekte se je nanašala na industrijski sektor, predvsem na avtomobilski sektor in sektor predelave plastični mas.

Raziskava je še pokazala, da je v zahodni Evropi Nemčija tista država, ki so jo anketirani izbrali kot najprivlačnejšo destinacijo za mednarodne vlagatelje, s tem se je strinjalo kar 40% vprašanih investitorjev. Visoko ocenjeni s strani anketiranih sta bili tudi Velika Britanija (22 %) in Francija (11 %).


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov