Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Danski trg nudi priložnosti za inovativna podjetja in izdelke z višjo dodano vrednostjo

Številka 40-2014 | Področje: Kažipot po globalnem trgu

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 2. 10. 2014

Danska je s 5,6 milijona prebivalcev relativno majhen trg. Vseeno pa je za slovenska podjetja lahko zelo zanimiva. Priložnosti se odpirajo predvsem za inovativna podjetja, ki nudijo izdelke z višjo dodano vrednostjo. Danci na primer močno cenijo dizajn in okolju prijazne tehnologije.

V začetku decembra se na Dansko odpravlja slovenska gospodarska delegacija. Za podjetja, ki jih danski trg zanima, je ta obisk lahko primerna odskočna deska za iskanje priložnosti in poslovnih partnerjev.

Menjava med Slovenijo in Dansko se stalno krepi

Blagovna menjava med Slovenijo in Dansko se je v zadnjih letih vztrajno krepila, izjema je le leto 2009, ko pa je padec moč pripisati svetovni finančni in gospodarski krizi. Obseg blagovne menjave med državama se je v letu 2013 v primerjavi z letom prej povečal za 5,5 odstotka.

Od leta 2009 naprej se vrednost slovenskega izvoza na Dansko zvišuje. Lani so slovenska podjetja na Dansko izvozila za nekaj več kot 224 milijonov evrov blaga.

V strukturi slovenskega izvoza na Dansko največje deleže zavzemajo:

 • jedrski reaktorji, kotli, stroji in mehanske naprave, njihovi deli (23 odstotkov),
 • optični, fotografski, kinematografski, merilni, kontrolni, precizni medicinski ali kirurški instrumenti in aparati, njihovi deli in pribor (17 odstotkov),
 • farmacevtski proizvodi (13 odstotkov).

Na Dansko izvaža več kot 300 slovenskih podjetij

V letu 2012 je na Dansko izvažalo 308 slovenskih podjetij, iz te države pa je uvažalo 661 podjetij. Obseg storitvene menjave med Slovenijo in Danskoje v letu 2013 znašal 92,4 milijona evrov. Za49,6 milijona evrov je bilo izvoza, za 42,8 milijona evrov pa uvoza. Največji delež izvoza in uvoza storitev predstavljajo transportne storitve ter ostale poslovne storitve.

Danska med najboljšimi lokacijami za poslovanje v Evropi in v svetu

Danska je med najboljšimi lokacijami za poslovanje na svetu, poudarja dansko ministrstvo za zunanje zadeve na spletni strani za tuje vlagatelje. Svetovna banka jo je v svojem poročilu Doing Business Report za leto 2014 uvršča na peto mesto, kar je najvišje med vsemi evropskimi državami. Svetovni ekonomski forum pa na lestvici najbolj konkurenčnih svetovnih gospodarstev Dansko v letošnjem letu uvršča na 13. mesto.

Med najpomembnejšimi prednostmi Danske izpostavljajo naslednje:

 • dostop do trga - enotni trg EU združuje več kot 100 milijonov strank,
 • odlični kadri - zelo dobro izobraženo prebivalstvo z odličnim znanjem tujih jezikov; samomotivacija in učinkovitost sta ključna sestavna dela danske poslovne kulture,
 • odsotnost administrativnih in birokratskih ovir - poslovno okolje je varno in visoko prilagodljivo; podjetje je mogoče ustanoviti v nekaj urah in z zelo nizkimi stroški,
 • danski model prožne varnosti - danska zakonodaja omogoča eno od najbolj fleksibilnih okolij za zaposlovanje in odpuščanje na svetu; storitve javnega sektorja so med najboljšimi,
 • naravna vstopna točka v severno Evropo - tako letališče v Kopenhagnu kot odlične pristaniške, železniške in cestne povezave Dansko napravijo za izredno privlačno lokacijo za regionalni sedež podjetja.

Danski trg zaznamuje visoka kupna moč in racionalnost kupcev

Razlogi za usmeritev na danski trg so:

 • enostavna komunikacija - praktično vsi govorijo vsaj angleško, znanje dveh ali treh tujih jezikov je dokaj pogosto,
 • kupna moč je visoka, zato je lažje doseči višjo prodajno ceno in
 • Danci so zelo racionalni pri nakupih - načrtujejo jih na dolgi rok, zato iščejo kakovost.

Med ključnimi gospodarskimi grozdi na Danskem Beletova izpostavljajo predvsem čiste tehnologije, informacijsko in komunikacijsko tehnologijo ter bio- in medicinsko tehnologijo, v katerih je Danska vodilna v svetovnem merilu. Ostali pomembni grozdi so še pomorstvo, dizajn in prehrambena industrija.

Potrošniki na Danskem so tako kot potrošniki v drugih skandinavskih državah zelo odprti za novosti. Okoljska ozaveščenost je na Danskem na visoki stopnji. Zato so Danci zelo pozorni na »zeleni« vidik izdelkov, pa tudi na oblikovanje, saj je nenazadnje Danska ena izmed prestolnic sodobnega oblikovanja.

Danska je znana kot pionirka na področju modela prožne varnosti, ki so ga uvedli v 90-tih letih in zaradi katerega se uvršča med države z najbolj liberalnim trgom dela, ki pa delavcem v obdobju nezaposlenosti in iskanja nove zaposlitve nudi visok nivo socialne varnosti. V zadnjih letih, ko je Dansko, tako kot druge skandinavske države (z izjemo Norveške) prizadela gospodarska kriza, pa je izvedla določene reforme glede pokojnin v primeru zgodnjega upokojevanja ter nadomestil za obdobje nezaposlenosti.

Priložnosti v prehrambeni industriji in pri izgradnji prometne infrastrukture

Na danskem trgu je konkurenca zelo huda in bo verjetnost za uspeh podjetja večja, če bo ponudilo izdelek z višjo dodano vrednostjo - seveda po konkurenčni ceni. Inovativni izdelki so gotovo eni izmed teh.

Danci v veliki meri posegajo po ekološko pridelanih živilih, kar pomeni veliko priložnost za naš prehrambeni sektor. Na Danskem trenutno praktično ne najdemo živil iz Slovenije, kar odpira nove priložnosti.

Danska vlada namerava v naslednjih letih - med ostalimi veliki projekti - nameniti enormna sredstva za javne investicije predvsem na področju infrastrukture, s katerimi želi zmanjšati potovalni čas med večjimi danskimi mesti, vlagati v elektrifikacijo celotnega železniškega sistema, nadaljevati in v doglednem roku dokončati gradnjo metroja in uvesti sistem lahkotirne železnice.

Projekti na prometni infrastrukturi na Danskem so potencialno zanimivi tudi za slovenska podjetja, ki so konkurenčna na tem segmentu in ponujajo tehnološke rešitve, ki omogočajo manjšo energetsko porabo.

Decembra na Dansko gospodarska delegacija

GZS in Ministrstvo za zunanje zadeve v luči številnih priložnosti, ki se za slovenska podjetja še odpirajo na Danskem trgu, 3. in 4. decembra 2014 pripravljata gospodarsko delegacijo na Dansko. V okviru delegacije bodo v Kopenhagnu potekali poslovna konferenca ter individualni pogovori z danskimi poslovneži.

Prijave za delegacijo sprejemajo do 15. oktobra 2014.

Dodatne informacije:


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov