Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Orodje za preprečevanje trgovinskih ovir

Številka 39-2014 | Področje: Kažipot po globalnem trgu

Vir in informacije: Slovenski inštitut za standardizacijo, http://www.sist.si/

Slovenija je s članstvom v Evropski uniji pridobila tudi pravico do prostega dostopa njenega blaga in storitev na notranji trg Unije. A v praksi se pogosto izkaže, da nacionalni predpisi lahko podjetjem otežujejo prodajo proizvodov v drugih državah, tako na trgu Evropske unije kot na mednarodnem trgu.

Za slovenske uvoznike in izvoznike je zato zelo pomembno, da ste pravočasno seznanjeni z osnutki tehničnih predpisov in standardov v posamezni državi ter da lahko pravočasno s svojimi pripombami prispevate k boju proti nepotrebnim upravnim obremenitvam s postopkom priglasitve (notifikacije) osnutkov tehničnih predpisov in standardov.

Orodje, ki vam omogoča, da samostojno predvidite nastanek trgovinskih ovir na notranjem trgu, je postopek obveščanja v skladu z Direktivo 98/34/ES in Sporazumom o tehničnih ovirah v trgovini (WTO/TBT) na mednarodnem trgu. Postopek obveščanja omogoča vsem zainteresiranim, da vplivajo na nastanek nacionalne zakonodaje na evropski in mednarodni ravni, preden je le-ta sprejeta.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

Dodatne informacije: Slovenski inštitut za standardizacijo, Šmartinska cesta 152, Ljubljana, Tel: (01) 478 3013, e-pošta: tjtuAtjtu/tj, Spletna stran: http://www.sist.si/.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov