Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Izraelci kupujejo vse več uvoženih izdelkov

Številka 35-2014 | Področje: Kažipot po globalnem trgu

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 28. 8. 2014, Avtor: Elizabeta Gačnik

Vse več izraelskih potrošnikov kupuje predvsem industrijske proizvode iz uvoza. Domači proizvajalci potrošnih izdelkov so trg v številnih primerih povsem prepustili tujim ponudnikom. S tem se odpirajo priložnosti tudi za slovenske proizvajalce, še posebej visoko kakovostnih izdelkov.

Izrael, ki v teh mesecih polni časopisne strani predvsem zaradi vojaških spopadov v Gazi, je največje in najbolj razvito gospodarstvo na Bližnjem vzhodu. Med letoma 2004 in 2007 se je lahko pohvalil z rastjo BDP v višini približno 5%, svetovna finančna kriza pa ga je potisnila le v kratko recesijo.

Ker so bili temelji izraelskega gospodarstva trdni, je začela država gospodarsko okrevati že v drugi polovici leta 2009. Tako lani kot že tudi predlani je gospodarska rast presegla 3%.

Tuje blago je boljše, cenejše ali pa na izraelskem trgu nima konkurence

Raziskava, ki jo je letos poleti objavil izraelski statistični urad kaže, da so se izdatki fizičnih oseb za tuje industrijske izdelke med letoma 2007 in 2012 povečali kar za 51,5%. Že skoraj tri četrtine vseh industrijskih izdelkov, ki jih kupujejo izraelska gospodinjstva, prihaja iz uvoza.

Na prvi pogled je velik delež uvoženih izdelkov presenetljiv, država je nenazadnje članica OECD z moderno in v svetu uveljavljeno industrijo.

Dejansko pa prodor uvoženih izdelkov na izraelski trg ni tako nepričakovan, saj se številna tamkajšnja podjetja vse bolj usmerjajo na svetovni trg. Svoje priložnosti iščejo v izvozu, z osredotočanjem na izbrane nišne proizvode ter visoko kompleksne sisteme. Njihova največja skupina so tako industrijski obrati po svetu in ne lokalni potrošniki. Proizvodnjo potrošnih dobrin so v številnih primerih povsem prepustila tujini.

Priložnosti za visoko kakovostne izdelke

Za ponudnike iz tujine ima to različne posledice. Poslovne priložnosti se jim ponujajo predvsem pri kakovostnih izdelkih višjega cenovnega razreda. V spodnjih cenovnih razredih so lokalne ponudnike pregnali konkurenti iz držav s poceni delovno silo in zahodni ponudniki tam nimajo veliko možnosti.

Za množično proizvodnjo, ki bi temeljila na notranjem trgu, je država z dobrimi 8 mio prebivalci premajhna. Proizvodnja, ki bi bila odvisna izključno od svetovnega trga, pa bi bila preveč tvegana. Še posebej opazno je to v avtomobilski panogi, saj Izrael z izjemo redkih montažnih obratov nima proizvodnje motornih vozil. Zato so potrebe po uvozu vozil za izraelska gospodinjstva v letu 2012 znašale 100%.

Podoben primer je zabavna elektronika. Medtem ko je Izrael pomembna mednarodna lokacija elektroindustrije, pa v tej panogi komajda proizvaja kaj potrošnih naprav. Tako so potrebe po uvozu zabavne elektronike v letu 2012 znašale 98,5%. Podoben položaj je pri računalnikih, elektronskih izdelkih in optičnih aparatih za gospodinjsko uporabo s potrebami po uvozu v višini okoli 94%.

Na splošno so potrebe po uvozu trajnih potrošnih dobrin večje od potreb po uvozu netrajnih izdelkov.

Vedno večji uvoz izdelkov dnevne rabe

Vseeno pa izraelski potrošniki tudi pri izdelkih dnevne rabe vse pogosteje posegajo po tistih iz uvoza. Če je še leta 2006 le 12,7% vseh prehrambenih izdelkov, ki so jih kupili izraelski potrošniki, prišlo iz tujine, je leta 2012 ta delež znašal že 15,8%. Izdatki gospodinjstev za uvožene prehrambene izdelke so se med letoma 2007 in 2012 povečali za 53,0%.

Trend kaže navzgor tudi pri uvozu kemičnih izdelkov. Tu so potrošniki povečali delež uvoženih izdelkov s 46,1% v letu 2006 na 51,6% v letu 2012, izdatki izraelskih gospodinjstev za uvožene kemične izdelke pa so se v tem obdobju povečali za 24,7%.

Uporabne povezave:


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov