Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Vstopnica v deželo fjordov je prepoznavnost

Številka 35-2014 | Področje: Kažipot po globalnem trgu

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 7. 8. 2014, Avtor: Barbara Dovč

Skandinavski trgi za marsikaterega podjetnika niso prva izbira, saj veljajo za zahtevne. A s pravim pristopom si lahko na njih ustvarimo dobre pogoje za uspešen preboj in dolgoročen obstoj. Prva naloga slovenskih izvoznikov pri vstopu v deželo fjordov je vlaganje v prepoznavnost.

Norveška sodi med najbogatejše države na svetu. Ima veliko naravnih bogastev, med katerimi zaloge nafte in plina s pridom izkorišča. Bogata je tudi z vodnimi viri, gozdovi in rudami. Globalna kriza je ni preveč prizadela, gospodarstvo v zadnjih letih znova dosega vse višje stopnje rasti. Letos naj bi bila njegova rast vsaj triodstotna. Stanje na trgu dela je dobro, brezposelnost je nizka.

Približno pet milijonov prebivalcev uživa najvišji življenjski standard na svetu. Dežela ob severnem Atlantskem oceanu je namreč glede na poročilo o indeksu blaginje država z največjo blaginjo na svetu. Indeks temelji na kombinaciji gospodarske rasti, ravni osebnih svoboščin, demokracije, stopnje sreče posameznika in kakovosti življenja.

Lansko jesen je ta skandinavska država doživela pomembno politično spremembo, saj je po osmih letih z oblasti odšla levosredinska vlada, na njeno mesto pa se je zavihtela konservativna stranka z Erno Solberg na čelu. Ta je v predvolilnem boju močno nasprotovala priseljevanju (leta 2012 je denimo v državo prišlo okoli 70.000 ljudi), po ocenah nekaterih pa so si volilci pač zaželeli sprememb.

Norveška in EU

Država ni članica EU. Je članica povezave EFTA in je z EU povezana prek posebnega sporazuma, v okviru katerega tvorita Evropski gospodarski prostor (EEA). Tako drugim sodeluje na evropskem notranjem trgu, ki ga opredeljujejo prosti pretok, blaga, storitev, kapitala in oseb. Za EU je to zelo pomemben trg, tako za uvoz kot izvoz.

Norveška je z unijo v zelo dobrih odnosih in sodeluje v številnih njenih programih na vseh področjih delovanja povezave. Za podporo socialne in ekonomske kohezije znotraj razširjenega EEA so Islandija, Liechtenstein in Norveška ustanovile finančni mehanizem EEA, Norveška pa še norveški finančni mehanizem.

Norveška in Slovenija

V okviru obeh finančnih mehanizmov je Slovenija za projekte z različnih področij že lahko črpala sredstva. Oba mehanizma sta sicer pri koncu obdobja črpanja, saj so bila predvidena sredstva v obeh na voljo za obdobje 2009 do 2014.

Blagovna menjava med Slovenijo in Norveško je po podatkih slovenskega statističnega urada lani znašala 96,8 milijona evrov. Uvoz je bil vreden 33,2 milijona evrov, izvoz pa 63,6 milijona evrov. Slovenija je tja večinoma izvozila stroje, pohištvo in vozila, uvozila pa rudo, kovine ter orožje in strelivo.

Priložnosti za krepitev sodelovanja poznavalci pripisujejo naslednjim področjem:
Industrija (kovinska, kemična, papirna, živilska, lesna);

  • Energetika in zelene tehnologije;
  • Informacijska tehnologija;
  • Logistika in promet (ladijski);
  • Turizem v povezavi z izzivi starajočega se norveškega prebivalstva.

Norveški trg velja za zanimivega in bogatega. Vendar gre po drugi strani za precej zaprt trg, na katerem so tako kot v vsej Skandinaviji stroški poslovanja razmeroma visoki. Za največjo oviro za vstop nanj pa poznavalci označujejo nepoznavanje slovenskih ponudnikov in njihovih proizvodov oz. storitev. Zato bi morala Slovenija po njihovem mnenju narediti več za prepoznavnost na tem trgu.

Norveški poslovneži, kot je to običajno za Skandinavce, cenijo točnost, imajo zelo nehierarhične odnose, ki so praviloma preprosti, odkriti in neposredni. Radi imajo timsko delo.

Za raziskovanje norveškega trga so podjetnikom v pomoč še:


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov