Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Afrika tudi kot dežela priložnosti

Številka 33-2014 | Področje: Kažipot po globalnem trgu

Vir in informacije: Finance, 11. 8. 2014, http://www.finance.si/, Avtor: Rok Vodopivec

V obdobju od leta 2000 do 2013 je bilo kar osem od 15 najhitreje rastočih gospodarstev iz Afrike. Rast afriškega gospodarstva po poročilu McKinsey Global Instituta zaostaja zgolj za regijo vzhodne Azije, ki vključuje Kitajsko.

Črna celina je v letu 2013 dosegla 3,9-odstotno povprečno gospodarsko rast. Za primerjavo, svetovno gospodarstvo je lani zraslo za tri odstotke. Ob tem je sicer treba opozoriti na velike regionalne razlike. Tuje naložbe v Afriki naj bi po projekcijah v letu 2014 dosegle rekordnih 80 milijard dolarjev. Glavni motor gospodarske rasti je bilo v zadnjih letih domače povpraševanje, ki so ga poganjali poraba, infrastrukturne in zasebne naložbe. Tuje naložbe so usmerjene zlasti v izkoriščanje surovin (nafta, rudarstvo), vse bolj pa sta za naložbe privlačna tudi storitveni in proizvodni sektor.

Nigerija prevladuje na zahodu, na vzhodu je vodilna Kenija

V zahodni Afriki prevladuje Nigerija, ki je s 170 milijoni prebivalcev tudi največja država v Afriki. V letih 2007 do 2013 je imela zahodna Afrika največjo rast tujih neposrednih naložb (TNN). Priložnosti v regiji so številne. Povpraševanje po stanovanjih, energiji, infrastrukturi in farmacevtskih izdelkih bo v povezavi s hitro urbanizacijo še naprej naraščalo.

Nigerija bi do leta 2030 lahko postala celo eno od vodilnih svetovnih gospodarstev. Država ima ugodno geografsko lega za trgovanje z Evropo in Ameriko, velike rezerve nafte ter mlado hitro rastoče prebivalstvo.

Na drugem mestu po rasti TNN je vzhodna Afrika. V tej regiji so vlagatelji kot odskočno desko do rastočih trgov vzhodne Afrike prepoznali Kenijo. Poleg tega so v Keniji pred kratkim odkrili tudi zaloge nafte, kar je povečalo privlačnost za tuje naložbe. Ob tem se v državi zelo hitro krepi informacijska industrija, ki temelji na mladi in dobro izobraženi delovni sili.

Najbolj mikavna je še vedno Južna Afrika

V podsaharski Afriki je Južna Afrika na prvem mestu po številu TNN, Johannesburg pa med tujimi vlagatelji velja za najbolj priljubljeno mesto. Gospodarska moč in razvitost Južne Afrike sta njeni glavni prednosti.

Na severu glavno mesto Egipta, Kairo, ponuja številne možnosti za podjetja, ki so usmerjena h končnemu porabniku. To mesto bo po projekcijah do leta 2030 imelo 3,5 milijona gospodinjstev s prihodki nad 20 tisoč dolarjev.

Na zadnjem mestu po TNN je centralna Afrika. V Čadu, ki je del te regije, bodo letos bistveno povečali črpanje nafte, zato bodo po projekciji v letu 2014 imeli zelo veliko, kar 11,2-odstotno gospodarsko rast.

Bo Afrika nova Kitajska?

Afrika ima priložnost postati nova svetovna tovarna, saj je delovna sila v primerjavi z naraščajočo ceno dela v drugih državah poceni. Afrika je bogata tudi z naravnimi viri, poleg tega ima z mednarodnimi dogovori (dogovor iz Cotonouja, African Growth and Opportunity Act) zagotovljen dostop do trgov v ZDA in EU. Povečano zanimanje za afriški proizvodni sektor je razvidno iz dejavnosti številnih podjetij. Tako namerava kitajsko čevljarsko podjetje Huajian vložiti dve milijardi dolarjev v gradnjo posebne poslovne cone v Etiopiji. Podobno kitajsko elektronsko podjetje Hisense v sodelovanju z lokalnim parterjem v Egiptu že proizvaja sto tisoč LCD-televizorjev na leto. Ameriški tehnološki velikan General Electrics pa bo v Nigeriji vložil 250 milijonov evrov v tovarno elektronske opreme.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov