Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Avstrijska vlada sprejela digitalni davek

Številka 15-2019 | Področje: Kažipot po globalnem trgu

Vir in informacije: STA, 3. 4. 2019, www.sta.si

Avstrijska vlada je sklenila uvesti nacionalni digitalni davek. Internetna podjetja z globalnim obsegom prihodkov v višini 750 milijonov evro letno bodo morala v prihodnje v Avstriji plačevati pet odstotkov davka od prek spleta doseženih prihodkov od oglaševanja.

Avstrijska vlada si od novega davka, ki ga mora zdaj potrditi parlament, obeta več kot 200 milijonov evrov prihodkov letno.

Poskus uvedbe digitalnega davka za velika spletna podjetja na ravni EU je propadel marca. Najbolj sta si zanj prizadevali Nemčija in Francija, in sicer sta nazadnje predlagali triodstotno obdavčitev prihodkov od oglaševanja prek spleta, ki bi veljala od januarja 2021.

Avstrija si je za uvedbo digitalnega davka močno prizadevala v času predsedovanja Svetu EU v drugem polletju 2018. Medtem so svoje predloge na nacionalni ravni že pripravili tudi v Franciji in nekaterih drugih državah.

Poleg obdavčitve prihodkov od spletnega oglaševanja bo Avstrija uvedla tudi prometni davek za digitalne trgovske platforme, kot je denimo Amazon. Trenutno so v EU paketi iz tretjih držav v vrednosti do 22 evrov prosti plačila davka na dodano vrednost, a so pogosto opremljeni z napačno deklaracijo. Prav tako bodo morale o svojem prometu po novem poročati tudi platform za posredovanje storitev, kot je denimo Airbnb.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne
Sorodni članki

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov