Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Slovenija lahko izkoristi nemško širitev na šest izbranih trgov

Številka 32-2014 | Področje: Kažipot po globalnem trgu

Vir in informacije: Finance, 1. 7. 2014, http://www.finance.si/, Avtor: Stela Mihajlović

Zaradi znamenj upehanosti izvoza je Nemčija izbrala šest najpomembnejših trgov, na katerih želi povečati izvozne dejavnosti; koristi si lahko obetajo predvsem nemška mala in srednja podjetja pa tudi slovenski dobavitelji.

Nemčija, s katero Slovenija ustvari več kot petino vse menjave s tujino, je spomladi izbrala šest trgov, na katere v prihodnje stavi največ; to so Kitajska, Gana, Indonezija, Kolumbija, Južna Koreja in Združeno kraljestvo.

Lani je vrednost nemškega izvoza nekoliko zdrsnila, na 1,1 bilijona evrov. Zato se je država, natančneje nemško zvezno ministrstvo za gospodarstvo in državna razvojna agencija za zunanjo trgovino (Germany Trade & Invest), sklenila ozreti za novimi priložnostmi na navedenih trgih, od katerih si veliko obetajo predvsem od izvoza odvisna mala in srednja podjetja.

Koristi tudi za druge

Obseg nemške zunanje trgovine lahko raste le, če njihova podjetja poiščejo nove trge in okrepijo svoje zunanjetrgovinske dejavnosti. Velik nemški izvoz z naraščanjem dobav iz tujine spodbudi tudi uvoz, zato imajo od njihovih izvoznih dejavnosti koristi tudi drugi. Številke so prepričljive; leta 2013 je nemški trgovinski presežek dosegel rekordnih 200 milijard evrov, letos pa upajo, da bi lahko nemška zunanja trgovina presegla mejo dveh bilijonov evrov.

Tudi za slovenske izvoznike

Ali lahko tudi slovenska podjetja, ki trgujejo z Nemčijo, pristavijo svoj lonček pri tej širitvi gospodarske dejavnosti?

Slovenski izvozniki imajo vedno lahko koristi, kadar njihovi tuji kupci dejavno širijo svoje prodajne zmogljivosti na nove morebitne trge, če gre seveda za prodajo blaga, ki je v celoti ali delno izdelano v Sloveniji. Še posebno pa se pozna v primerih, ko gre za partnerstva, ki temeljijo na skupnem razvoju. In v Nemčiji so taki primeri.

Petina izvoza lani v Nemčijo

Slovensko gospodarstvo je močno odvisno od nemškega, saj je ta država naša največja in najpomembnejša gospodarska partnerica. V letu 2013 je blagovna menjava med državama znašala 8,69 milijarde evrov, kar v primerjavi s prejšnjim letom pomeni 2,1-odstotno povečanje. Izvoz Slovenije v Nemčijo je obsegal 4,44 milijarde evrov, uvoz v našo državo iz Nemčije pa 4,24 milijarde evrov. Izvoz v Nemčijo je leta 2013 pomenil 20,5 odstotka celotnega slovenskega izvoza. Slovenska podjetja, ki na nemškem trgu že delujejo, veljajo za zanesljive in konkurenčne partnerje in na podlagi naštetega lahko pričakujemo, da bo Slovenija imela koristi od nemške »ekspanzije« na omenjene trge.

Optimizem nekoliko duši dejstvo, da kljub spodbudni rasti izvoza v prvem letošnjem četrtletju nemškim izvoznikom nekoliko pohaja sapa. Vzroka za to sta ukrajinsko-ruska kriza ter upočasnjena rast Kitajske in nekaterih drugih hitreje rastočih trgov. Na ravni prvih dveh mesecev letos se Sloveniji ta upad še ne pozna, saj so izvozniki ustvarili za 5,6 odstotka večjo prodajo na nemški trg v primerjavi z lani.

Najobetavnejše panoge

Če bo Nemčiji uspelo povečati prodajo na omenjenih šest trgov, si lahko koristi obetajo tudi slovenski dobavitelji, saj kot najbolj perspektivna veljajo prav področja, ki so visoko na seznamu blagovne menjave med državama.

Eno od področij, kjer Slovenija izvozno še posebej izstopa, so avtomobili in avtomobilski deli. Slovenski izvoz iz te panoge je namreč lani v Nemčijo zrasel za 60 milijonov evrov.

Močna blagovna menjava med državama poteka tudi na področjih proizvodnje elektrotehnične in elektronske opreme, strojev in njihovih delov, kovinskopredelovalne industrije, proizvodnje umetnih mas in pohištva ter farmacije. »oleg teh imamo močne adute tudi v kemični industriji, okoljski tehnologiji in medicinski tehniki.

Možnosti za uspeh in sodelovanje z nemškimi podjetji pri prodoru na tretje trge imajo tudi slovenska tehnološko inovativna podjetja, ki proizvajajo visokotehnološke produkte.

Nekaj nemškega uspeha na tretjih trgih bodo vsekakor deležna uspešna slovenska podjetja, katerih produkti oziroma deli bodo vgrajeni v nemške stroje in naprave, ki se bodo tržili pod nemško blagovno znamko 'Made in Germany', po kateri je na teh trgih veliko povpraševanje.

Še neizkoriščene možnosti proti severu

Prostora za rast poslovanja z Nemčijo je še dovolj, predvsem na severu, kjer smo razmeroma neprepoznavni. Večino blaga prodamo v južnem delu, ki je lahko svojevrstna referenca oziroma odskočna deska za osvajanje severnejših zveznih dežel.

Podjetja imajo več možnosti za uspeh, če se povezujejo v grozde, kot to uspešno udejanja slovenski avtomobilski grozd, saj sta tudi komuniciranje in iskanje sogovornikov na ciljnem trgu enostavnejša in bolj osredotočena. Na GZS pomagajo povezovati podjetja tudi s pripravo dogodkov v obliki mreženja, jeseni pa pripravljajo gospodarsko delegacijo na Bavarsko, kjer bodo organizirana tudi srečanja s podjetji iz izbranih panog.

Kako je Nemčija izbrala TOP trge?

Merila, ki so jih pri izboru držav uporabili, so poleg rasti BDP na prebivalca še pozitiven razvoj v osmih, za nemška mala in srednja podjetja najpomembnejših panogah - proizvodnja strojev in naprav, avtomobilska in kemična industrija, gradbeništvo, industrija elektrotehnike in elektronike, IKT, okoljska in medicinska tehnika. Hkrati mora obseg uvoza v teh državah presegati deset milijard dolarjev, nemški izvoz pa milijardo evrov. Med merili je tudi stabilno gospodarsko okolje, ki so ga ocenjevali s pomočjo poročila Svetovne banke Doing Business Report.

Kljub velikim razlikam med izbranimi državami pa so jim skupni nadpovprečna rast, pozitivna gibanja v najpomembnejših panogah nemških malih in srednjih podjetij ter stabilno poslovno okolje.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov