Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

V veljavo stopil trgovinski sporazum med EU in Japonsko

Številka 08-2019 | Področje: Kažipot po globalnem trgu

Vir in informacije: STA, 1. 2. 2019, www.sta.si

1. februarja 2019 je začel veljati trgovinski sporazum med EU in Japonsko, ki ustvarja največje odprto trgovinsko območje na svetu s 630 milijoni ljudi. Sporazum bo evropskim izvoznikom na Japonsko prihranil milijardo evrov letno in odprl nove možnosti poslovanja.

Trgovinski sporazum odpravlja večino dajatev v višini ene milijarde evrov, ki jih letno plačajo izvozniki EU na Japonsko. Po oceni Evropske komisije bo prinesel koristi izvoznikom hrane in pijače v EU, saj bo odpravil dajatve na številne sire in vino, hkrati pa bo spodbujal izvoz govedine in svinjine. Prav tako bo zagotovil zaščito več kot 200 evropskim kmetijskim proizvodom visoke kakovosti ter zaščito številnih japonskih geografskih označb v EU.

Prinaša tudi odprtje trgov storitev, zlasti finančnih storitev, storitev na področju elektronskega trgovanja, telekomunikacij in transporta. Podjetja EU bodo lažje dostopala do trgov javnih naročil v 54 velikih japonskih mestih, odpravljene bodo ovire za javno naročanje v železniškem sektorju. Za avtomobilski sektor so za odpravo carinskih dajatev predvidena prehodna obdobja do sedem let.

Sporazum vključuje tudi poglavje o trgovini in trajnostnem razvoju, določa zelo visoke standarde na področju dela, varnosti ter varstva okolja in potrošnikov. Krepi zaveze EU in Japonske na področju trajnostnega razvoja in podnebnih sprememb ter v celoti ščiti javne storitve. Besedilo prvič vključuje posebno zavezo pariškemu sporazumu o podnebnih spremembah.

Kar zadeva varstvo podatkov, sta se EU in Japonska 23. januarja dogovorili o priznanju enakovrednosti svojih sistemov varovanja podatkov.

Japonska sicer spada med manj pomembne zunanjetrgovinske partnerice Slovenije, a se izvoz v to državo vztrajno krepi. Leta 2017 je bil tako slovenski izvoz sedemkrat višji kot leta 2010, k čemur je najbolj pripomogel avtomobilski sektor.

Na Japonsko trenutno izvaža 210 slovenskih podjetij, med katerimi jih je 85 odstotkov malih in srednje velikih, trgovina z Japonsko pa podpira skoraj 2000 delovnih mest v Sloveniji.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne
Sorodni članki

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov