Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Tanzanija - (še) neodkrit dragulj

Dvojna številka (30-31) - 2014 | Področje: Kažipot po globalnem trgu

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), 3. 7. 2014, http://www.gzs.si/, Avtor: Center za mednarodno poslovanje

Afrika postaja nova Azija.

Tanzanija - vzhodnoafriška država skriva velik potencial. Je kar 2,6-krat večja od Nemčije in šteje 50 milijonov prebivalcev.

Čeprav je država še vedno zelo revna, je njena prihodnost svetla. Nedavno so v njej odkrili obetajoče zaloge zemeljskega plina, bogata pa je tudi z zlatom, dragimi in poldragimi kamni ter železom in nikljem. Vlada si aktivno prizadeva za razvoj države oziroma tamkajšnjega gospodarstva, vendar pa ima pred sabo še kar nekaj izzivov, med njimi predvsem izkoreninjenje korupcije.

Osebni stik tudi tukaj igra pomembno vlogo pri poslovanju, delo pa je potrebno budno spremljati oziroma nadzorovati. Čeprav je glavno mesto države Dodoma, pa je največje in najpomembnejše mesto, kjer se nahajajo tudi vse vladne službe in diplomatska predstavništva, Dar es Salaam.

Je tretje najbolj rastoče mesto v Afriki. Rast BDP je bila v zadnjih petih letih sedemodstotna, podobne napovedi pa veljajo tudi za letošnje in prihodnje leto (+ 7,2 %). K bruto domačemu proizvodu največ prispevajo storitve (47,2 %), na drugem mestu je kmetijstvo (27,7 %) in na tretjem industrija (25,1 %).

Uvoz v državo se je v zadnjih desetih letih povečal za kar petkrat. Najpomembnejši izvozni industrijski izdelki so sladkor, pivo, cigarete, vrvi, diamanti, zlato, železo, sol, cement itd., najpomembnejši izvozni partnerji pa Indija (14 %), Kitajska (11 %), Japonska (6 %), Nemčija (5 %) in Združeni arabski emirati (4,9 %). Najpomembnejši uvozni izdelki so potrošniško blago, strojna in transportna oprema, industrijske surovine in surova nafta. Država največ uvaža iz Kitajske (21 %), Indije (16 %), Kenije (6,6 %), Južnoafriške republike (5,6 %) in Združenih arabskih emiratov (4,8 %).

Vsak proizvod, ki se ga izvozi v Tanzanijo, mora imeti certifikat, za urejanje uvoznih dokumentov pa je priporočljivo najeti lokalno agencijo. Uvozni davki so različni: 0, 10 ali 25 odstotkov, DDV pa je 0 oziroma 18-odstoten.

Postopki za ustanavljanje podjetij se poenostavljajo, pomoč pri tem pa lahko ponudi tudi tamkajšnja gospodarska zbornica ali tanzanijski investicijski center. Prvih pet let delovanja je podjetje oproščeno dajatev, to pa velja tudi za uvoz tehnologije in materialov, ki so potrebni za delovanje podjetij.

In še nekaj koristnih informacij za naša podjetja: da so izpadi energije praktično del vsakdana, da zemlje v Tanzaniji ni mogoče kupiti, lahko pa jo podjetja vzamejo v najem (za 99 let). Najboljši način predstavitve oziroma pridobitve poslovnih kontaktov je na mednarodnem trgovskem sejmu v Dar es Salaamu (letos poteka od 28. julija do 8. avgusta), sejem pa je pomemben tudi za podjetja, ki želijo poslovati v sosednjih državah.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov