Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

V Italiji bo obvezno registrirati vozila, ki imajo tujo registrsko označbo

Številka 04-2019 | Področje: Kažipot po globalnem trgu

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 17. 12. 2018, Avtor: Slovensko Deželno Gospodarsko Združenje

Med novostmi, ki jih prinaša t. i. odlok o varnosti, je tudi obveznost za vse osebe, ki imajo prebivališče v Italiji, da v roku 60 dni registrirajo svoje vozilo in mu namestijo italijansko registrsko tablico.

Te obveznosti so izvzeta vozila, za katere je sklenjena najemna ali lizinška pogodba s podjetjem iz druge države EU ali Evropskega gospodarskega prostora, ki nima stalne poslovne enote (npr. podružnice) v Italiji, pod pogojem, da je na vozilu prisoten dokument oz. pogodba, ki s preverjenim datumom potrjuje trajanje najema oz. lizinga. Isti režim velja tudi za npr. službena vozila, ki jih uporabljajo npr. zaposlene osebe tujih firm (s katero koli pogodbo), ki delujejo v Italiji, nimajo pa tam registrirane poslovne enote.

Vožnja z vozilom s tujo registracijo v obdobju po 60. dnevu od pridobitve oz. registracije prebivališča v Italiji prinaša kazen v višini 712 evrov ter takojšnjo izločitev vozila iz prometa. Voznik mora poleg tega poskrbeti v roku 180 dni, da avto registrira v Italiji oz. da poskrbi, da se avto vrne v tujino (s prošnjo za izdajo začasnih registrskih tablic za namene izvoza), sicer bo zaplenjen.

V primeru, da je vozilo v najemu, na njemu pa nima potrebne oz. zahtevane dokumentacije, je predvidena kazen v višini od 250 do 1000 evrov ter prisilna ustavitev vozila in njegova izločitev iz prometa. Voznik mora dokumentacijo predložiti pristojnim organom v roku 30 dni. Če tega ne stori, je predvidena dodatna kazen v višini od 712 do 2.848 evrov.

Tuja vozila, za katere je bila vložena carinska dokumentacija za uvoz v Italijo, pa lahko ohranijo tujo tablico za največ eno leto. Po tem obdobju je predvidena kazen v višini 712 evrov in takojšnja izločitev vozila iz prometa. Če v roku 180 se dokumentacije ne uredi (ali vozilo izvozi), je predvidena zaplemba vozila.

Popis vozil, ki bodo zasežena ali izločena iz prometa, bo v domeni Prefektur, ki bodo na svojih institucionalnih spletnih straneh objavljala sezname zaseženih vozil s specifikacijo tipa, modela, registrske označbe ali številko šasije.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne
Sorodni članki

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov