Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Podjetja naj v Rusiji iščejo priložnosti tudi zunaj Moskve

Številka 29-2014 | Področje: Kažipot po globalnem trgu

Vir in informacije: Finance, 8. 7. 2014, http://www.finance.si/, Avtor: Stela Mihajlović

Obvladovanje celotne države je težko izvedljivo, zato se je s poslom sprva bolje osredotočiti na posamezne regije.

Slovenska podjetja bodo septembra znova iskala svoje priložnosti na ruskem trgu. Predstavniki podjetij odhajajo v industrijsko razvito regijo Jaroslavelj, kjer je gospodarsko sodelovanje že tlakovano z memorandumom.

Vstop na velikanski, a precej težaven ruski trg, ki ga spremljajo še zapletene trenutne politične razmere, je mogoče nekoliko olajšati, če vstopamo prek regij zunaj Moskve, kjer je sicer skoncentrirana vsa svetovna konkurenca.

SPIRIT Slovenija, javna agencija je pred kratkim pripravila seminar o poslovanju v jaroslaveljski regiji, na katerem je podjetnike seznanila z značilnostmi tamkajšnjega trga ter priložnostih za posel. Gospodarsko sodelovanje bo morda laže steklo s pomočjo vlade jaroslaveljske regije ter slovenskega ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, saj je bil med njima decembra lani sklenjen memorandum o sodelovanju. Dokument pomeni formalni institucionalni okvir za gospodarsko sodelovanje, ki bo podjetjem z obeh strani olajšal vzpostavitev poslovanja. Na podlagi memoranduma je namreč že pripravljen konkreten akcijski načrt izvedbenih aktivnosti. V njem so navedli dejavnosti na področju gospodarstva, industrije, naložb, izobraževanja in turizma do leta 2016.

Ruska federacija je resda dežela priložnosti, a je prevelika, da bi lahko obvladovali celoten trg naenkrat. Zato naj se podjetja raje osredotočijo na posamezne regije, saj bodo tako laže dosegla preboj.

Zakaj v Jaroslavelj?

Celotna jaroslaveljska regija ima nekaj več kot 1,2 milijona prebivalcev in je približno za polovico večja od Slovenije. V regiji dosegajo 4,6-odstotno gospodarsko rast, njihov BDP na prebivalca pa znaša približno 10.800 evrov. Brezposel­nost v Jaroslavlju je z 1,4 odstotka zelo nizka, nekoliko višja je inflacija, ki znaša sedem odstotkov, po bonitetni oceni Svetovne banke pa je na osmem mestu v Ruski federaciji.

Veliki gospodarski centri regije so Jaroslavelj - ta leži približno 250 kilometrov severovzhodno od Moskve -, Ribinsk, Pereslavelj - Zaleski, Tutajev, Uglič in Rostov. Območje ima zelo dobro razvito železniško in cestno omrežje, mednarodno tovorno letališče Tunošno ter potniško in tovorno pristanišče na reki Volga.

Jaroslavelj je znanstveno-tehnična regija, v kateri ima več kot polovica prebivalcev visoko ali višjo izobrazbo. Ker je jaroslaveljska regijska vlada usmerjena v financiranje razvojnih projektov, se priložnosti ponujajo tudi inovativnim in tehnološko naprednim slovenskim podjetjem.

Ugodnosti za vlagatelje

Z dobro naložbeno klimo in pogoji za poslovanje je regija privlačna za tuje vlagatelje. Za privabljanje tujih vlagateljev razvijajo investicijske lokacije in industrijske parke, vlagatelji pa so deležni še številnih drugih spodbud. Pridobivanje potrebnih soglasij in dovoljenj je pospešeno, vlagateljem dodeljujejo subvencije iz regionalnega proračuna in jim priznamo davčne olajšave od sedem do devet let za strateške naložbene projekte.

V tem času so vlagatelji oproščeni davka na premoženje in transport, davek na dobiček pa ne presega 13,5 odstotka. V jaroslaveljski regiji je od štiri tisoč skoraj 2.400 velikih in srednjih podjetij, ki delujejo v industrijski panogi. Oblikovalo se je tudi nekaj grozdov - na področju strojegradnje, avtomobilizma, farmacije in turizma. V regiji je razvita naftno-kemična industrija, ki proizvede kar 12 odstotkov vseh barv in lakov celotne Ruske federacije. Tako Slovenija kot jaroslaveljska regija sta precej gozdnati, zato se ponujajo tudi možnosti na področju tehnologij za predelavo lesa.

Priložnosti za poslovanje med Slovenijo in Jaroslavljem

  • Javna infrastruktura (gradbeništvo, gradbeni inženiring, lesna in pohištvena industrija)
  • Telekomunikacije in informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT)
  • Kovinskopredelovalna industrija (avtomobilska industrija)
  • Farmacevtska industrija in medicina (predvsem proizvodnja instrumentov in aparatur)
  • Prehrambna industrija (predvsem tehnologije)
  • Turizem.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov