Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Podjetja previdna pri sklepanju večjih poslov z Rusijo

Številka 26-2014 | Področje: Kažipot po globalnem trgu

Vir in informacije: Delo, 28. 6. 2014, http://www.delo.si/, Avtor: Marjana Kristan

Slovenska podjetniki se bojijo stopnjevanja sankcij EU - Manj optimistični tudi izvozniki v Ukrajino

Rusija je za slovenske izvoznike šesti najpomembnejši izvozni trg. Vse pomembnejše pa v zadnjih letih postaja tudi investicijsko sodelovanje, tj. vstop ruskih investitorjev v turistični in bančni sektor. V slovenskih podjetjih zato pričakujejo, da bo slovenska politika tudi v prihodnje zagovarjala politiko okrepljenega dialoga do Rusije in sprejetje ostrejših sankcij kot zadnjo možnost ob morebitnem zaostrovanju konflikta med Rusijo in Ukrajino.

Po doseženi rekordni blagovni menjavi med Slovenijo in Rusijo v lanskem letu (izvoz v višini milijarde in 18 milijonov evrov, uvoz v višini 451,5 milijona evrov) se trgovanje med državama letos zmanjšuje. V prvih treh mesecih so slovenska podjetja na ruski trg izvozila za dobrih sedem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, še večji padec, za kar 23,5 odstotka, pa je bil v tem obdobju pri uvozu blaga iz Rusije.

Zaostrene gospodarske razmere in negotovost, ki jo prinaša ruskoukrajinski spor, vse bolj občutijo tudi slovenski izvozniki. Gospodarstveniki se najbolj bojijo stopnjevanja gospodarskih sankcij EU proti Rusiji, zato se morajo v podjetjih pripraviti tudi na ta scenarij. Težko je oceniti, kakšne posledice bi za slovensko gospodarstvo imelo zaostrovanje omejevanja gospodarskega sodelovanja z Rusijo, nedvomno pa bodo zlasti največji slovenski izvozniki, ki so že tradicionalno tesno povezani z ruskim trgom, sankcije močno občutili. Te trenutno neposredno večinoma ne vplivajo na poslovanje slovenskih podjetij na ruskem trgu, a se je zaradi negotovih pričakovanj, zmanjšanega povpraševanja na ruski strani in zmanjšane vrednosti rublja v prvih mesecih letošnjega leta izvoz v Rusijo pričakovano zmanjšal. Podjetja so še bolj previdna zlasti pri sklepanju večjih poslov, tveganja pa se povečujejo tudi z nič kaj spodbudnimi podatki o rasti ruskega gospodarstva v letošnjem letu.

Poslovanje z Ukrajino ne bo zamrlo

Ključni izvozniki na ukrajinski trg so namreč podjetja, ki večinoma izvažajo tudi v Rusijo, zato še z večjo zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje na Krimskem polotoku oziroma v Ukrajini. Ukrajina je bila v letu 2013 med 20 najpomembnejšimi izvoznimi trgi slovenskega gospodarstva, pričakovanja podjetij za letos pa so razumljivo nekoliko skromnejša. Slovenska podjetja so v enajstih mesecih lani v Ukrajino izvozila za dobrih 220 milijonov evrov blaga, kar je za 11,5 odstotka več glede na enako obdobje leta 2012. Zaradi zaostrenih varnostnih razmer, negativnih pričakovanj in finančnih težav Ukrajine so pričakovanja slovenskih podjetij glede prodaje na ukrajinski trg v letošnjem letu manj optimistična.

Kljub temu pa ne pričakujejo, da bo poslovanje zamrlo; prav nasprotno, saj se tudi v zaostrenih razmerah, ki zahtevajo veliko previdnosti, pojavljajo poslovne priložnosti. Slovensko-ukrajinski poslovni svet (ustanovljen je bil 10. septembra 2013) bo zato letos nadaljeval načrtovane aktivnosti, ki pa bodo prilagojene zdajšnjim razmeram na trgu.

Napotki za slovenske izvoznike

Trenutno pripravljajo spletno stran in katalog članov sveta slovenskih izvoznikov, ki ga bodo posredovali ukrajinskim partnerjem. Sledile pa bodo tudi predstavitve priložnosti slovenskega gospodarstva v posameznih regijah. Podjetja se lahko glede trenutnega dogajanja in težav, s katerimi se ubadajo izvozniki v Ukrajino, pa tudi glede poslovnih priložnosti obrnejo na Tarasa Prytulo (ubsbt/qszuvmbAhpw/tj), ekonomskega svetovalca na slovenskem veleposlaništvu v Kijevu (http://www.kiev.embassy.si/). Informacije o gospodarskem dogajanju in poslovnih priložnostih v Ukrajini pa lahko dobijo tudi na ukrajinsko-slovenskem združenju podjetnikov (http://www.subactivity.com/).


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov