Prijavite se na brezplačni tedenski informativni bilten.

Pridružite se 40.000 zadovoljnim prejemnikom e-priročnika.

Prijavi se Priporoči vsebino prijatelju

Moj spletni priročnik

Poljska podjetnim še vedno ponuja številne priložnosti

Številka 22-2014 | Področje: Kažipot po globalnem trgu

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 8. 5. 2014, Avtor: Barbara Dovč

Poljska, ki je v času največjega razmaha gospodarske krize veljala za zeleni otok, podjetnim še vedno ponuja številne priložnosti. Država s pisano zgodovino je v EU vstopila skupaj s Slovenijo, ni pa prevzela evra. Ohranitev lastne valute zlot ji je pomagalo kljubovati vplivom gospodarske krize, reševali pa so jo tudi domače povpraševanje, uspešno črpanje evropskih sredstev za številne projekte ter tuji vlagatelji, ki jih je dežela privabila v procesu liberalizacije, začetem v 90-letih.

Obmorska država v Srednji Evropi je lani zabeležila 1,6-odstotno rast, letos pa naj bi se ta zvišala na 2,5 odstotka. To naj bi se zgodilo predvsem na račun zagona gospodarstev v nekaterih njenih sosedah, zlasti v Nemčiji, ki je njena največja zunanjetrgovinska partnerica.

Poljsko glavno mesto Varšava se uspešno razvija v center srednje in vzhodne Evrope, saj imajo tam sedež vse večje svetovne korporacije.

Investicije in krepitev na posameznih gospodarskih področjih

Na Poljskem je navzočih kar nekaj slovenskih podjetij, ki so tja sledila velikim korporacijam, kupcem njihovih izdelkov. Nekaj pa je tudi takšnih, ki so prepoznala priložnosti na velikem, skoraj 40-milijonskem trgu.

Vsem, ki vstop na ta trg načrtujejo ali pa o njem razmišljajo, se največ priložnosti po mnenju poznavalcev odpira na naslednjih področjih:

  • energetika, okolje in obnovljivi viri;
  • avtomobilska industrija;
  • zdravila in farmacija;
  • plastika in embalaža;
  • inženiring in gradbeništvo;
  • informacijska tehnologija;
  • turizem;
  • kmetijstvo in vinarstvo.

Privlačne ekonomske cone

Na Poljskem deluje 14 gospodarskih con, ki investitorjem nudijo različne ugodnosti v obliki davčnih olajšav ali podjetniškega svetovanja. Poljska vlada se je lani odločila, da njihovo veljavnost podaljša najmanj do leta 2026, tisti, ki želijo koristiti njihove ugodnosti, pa morajo izpolnjevati določene pogoje.

Eno boljših lokacij za tuje vlagatelje je drugo največje poljsko mesto Krakov skupaj s Katovicami in okolico ter s približno osmimi milijoni prebivalcev.

Pomoč pri vstopu na poljski trg

V pomoč pri spoznavanju trga, ki sicer ni zahteven, saj državi vežejo slovanske korenine, ki se kažejo v jeziku in običajih, so tudi številne institucije, kot so:

Priložnost v skupnih nastopih na tretjih trgih

Poljska ima kar sedem sosed, Nemčijo, Češko, Slovaško, Litvo, Ukrajino, Belorusijo in Rusijo. Igra tudi veliko vlogo v vzhodnem partnerstvu EU, ki poleg zadnjih treh obsega še Armenijo in Gruzijo. Po drugi strani pa je Slovenija za njene poslovneže lahko odskočna deska na Balkan.


Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne


Nazaj

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov