Družinsko podjetništvo v Sloveniji - predstavitev podjetij po letih

Z namenom podpore podjetništvu in ozaveščanja o pomenu slovenskih družinskih podjetij ter njihovem prispevku k stabilnemu gospodarstvu, SPIRIT Slovenija, javna agencija podpira projekt Družinsko podjetništvo v Sloveniji, ki ga izvaja EY.

Projekt zajema promocijo odličnih slovenskih podjetij, ki so vsako leto, od leta 2014 predstavljena v tiskani in elektronski knjigi na njihovem in našem portalu. Vsi, ki vas družinsko podjetništvo zanima in bi želeli več izvedeti o slovenskih družinskih podjetjih, lahko zgodbe družinskih podjetij poiščete tudi v knjigah Družinsko podjetništvo 2014, 2015,2016, 2017 in 2018. Vse knjige so na voljo v slovenskih knjižnicah. Knjige bralcem prek njihovih zgodb razkriva pomembno vlogo, ki jo imajo družinska podjetja v naši družbi in slovenskem gospodarstvu. Kratki povzetki zgodb družinskih podjetij so zbrana v nadaljevanju. Knjige ponujajo vpogled v uspešna slovenska družinska podjetja, njihove prakse in podjetniški način razmišljanja.

Elektronske knjige lahko prelistate na povezavah:

Knjiga o družinskem podjetništvu 2016

FerroČrtalič, d.o.o.

 

Družinsko podjetje FerroČrtalič že več kot pol stoletja raziskuje in razvija rešitve za obdelavo površin. Njihovo glavno vodilo je strankam svetovati in predstaviti natančno tisto tehnologijo, ki jo potrebujejo za rešitev določenega, konkretnega problema. To je vse prej kot lahka naloga, saj so želje po navadi zelo različne, viri pa omejeni. Vseeno pa, poudarjajo v podjetju, nič ni nemogoče. Podjetje se je v letih 2003, 2004 in 2014 uvrstilo tudi med slovenske gazele.

 

Več...

 

 

Jezeršek, d.o.o.

 

Ob omembi besede catering nas večina najbrž najprej pomisli na hrano. Takoj za tem pa zagotovo na hišo Jezeršek, družinsko podjetje s 30-letno tradicijo s področja gostinstva in organiziranja pogostitev na raznovrstnih dogodkih. Letno organizirajo približno 1.500 dogodkov in so nedvomno številka ena v svoji stroki na Slovenskem. Besedi catering so dodali predznak “elitni”, saj so pravi mojstri svojega poklica. V njihovih načrtih ne manjka ambicij, saj želijo postati vodilno podjetje v jugovzhodni Evropi ter se uvrstiti med deset najboljših organizatorjev in ponudnikov cateringa v Evropski uniji.

 

Več...

 

 

Medex, d.o.o.

 

V Medexu v sodelovanju z dva tisoč slovenskimi čebelarji ustvarjajo izdelke za več kot 20 trgov v Evropi in po svetu. Nekdanji direktor Aleš Mižigoj je pri svojih 88 letih še vedno zaposlen v podjetju kot svetovalec. Zaradi preudarnih poslovnih potez mu je uspelo ustvariti najuglednejše in najmočnejše čebelarsko podjetje v nekdanji Jugoslaviji. Njegova hči Aleša je zdajšnja prva dama Medexa. Danes so v podjetju ravno sredi več milijonov vredne prenove – vse laboratorije bodo posodobili v skladu z najzahtevnejšimi standardi, drugo leto še skladišče, nato proizvodnjo.

 

Več...

 

 

Orodjarstvo Gorjak, d.o.o.

 

Družinsko podjetje iz Rač s 65 zaposlenimi, ki se ukvarja s proizvodnjo orodij za tlačno litje aluminija, predvsem za avtomobilsko industrijo in proizvodnjo orodij za brizganje plastike ter oblikovanje stekla, že več kot 30 let gradi svoj posel na vrednotah, kot sta zaupanje in delavnost. In družina, najpomembnejša vrednota, ki jih spremlja že od začetkov podjetja. Vizija razvoja Orodjarstva Gorjak sloni na trdnih temeljih: v načrtu imajo namreč proizvodnjo več kot 45-tonskih orodij za tlačno litje aluminija, česar se v Sloveniji ni lotil še nihče.

 

Več...

 

 

Skupina Plastoform

 

Grupa Plastoform je eno od uspešnejših podjetij v Sloveniji. Samo v Sloveniji imajo šest podjetij in dva start-upa. S številnimi prevzemi so si oče Franc in trije sinovi ustvarili mednarodni sloves, saj na svojih področjih nadzorujejo evropski trg, prisotni pa so tudi drugje po svetu. Skladišča imajo na Kitajskem, v ZDA, Angliji in drugje. Vse od prevzema prvega podjetja leta 1995 do lani beležijo več kot 18-odstotno povprečno letno rast kapitala. Na ravni skupine imajo približno 550 zaposlenih in načrtujejo 65 milijonov evrov prometa v letu 2016.

 

Več...

 

 

Vinarstvo Ščurek

 

Še pred nekaj desetletji so na kmetiji Ščurek vinske trte obsegale le hektar zemlje, danes pa imajo že 22 hektarejv vinogradov v Sloveniji in Italiji. V vinogradništvo in vinarstvo vključenih vseh pet sinov Stojana Ščurka, vinarja iz Goriških brd, ki je letos na Kitajsko odposlal že pet zabojnikov, polnih vinskih buteljk. Ščurkova vina se dobijo na številnih evropskih trgih in na Japonskem, naročajo pa jih tudi v restavracijah z Michelinovimi Zvezdicami.

 

Več...

 

 

Skupina Smart Com

 

Od prodaje preprostih kablov do interaktivne televizije, ki gledalcu omogoča poseganje v dogajanje na televizijskem zaslonu, družinsko podjetje Smart Com že 26. leto uspešno povezuje omrežja v sisteme in postavlja nove mejnike pametnih omrežij. Starša Zdenka in Filip st. sta s prvim prodanim modemom leta 1990 zagnala družbo, ki danes iz svojih produktov ustvarja podjetja. Tradicijo uspešno nadaljujeta sinova Jure in Filip, ki sta učinkovito prevzela vodenje podjetja, ki danes svoje rešitve ponuja po vsem svetu - celo v daljni Mongoliji.

Več...

 

 

Mesarija Prunk

 

Od osamosvojitve naprej ni Primorca, ki ne bi prepoznal blagovne znamke Mesarije Prunk. Z nenehnimi projekti in širjenjem se je podjetje ustalilo na Slovenskem, dodano vrednost pa ustvarjajo tudi v sosednji Italiji. Njihovi paradni konji so poleg svežega mesa trajni izdelki, kot so kraška panceta, pršut in kare, pa tudi številni poltrajni, od hrenovk do primorskih klobas. Njihove prodajalne in mesarije rastejo kot gobe po dežju, tudi v prihodnosti pa ne bodo prenehali s širjenjem in uresničevanjem novih idej, saj so mlajše generacije že zakorakale po poteh svojih očetov.

 

Več...

 

 

Mlekarna Krepko (Kele & Kele, d.o.o.)

 

Mlekarna Krepko že več kot 20 let Slovenijo oskrbuje s kakovostnimi mlečnimi izdelki. Njihov najbolj prepoznaven je tradicionalni kefir, ki sta ga ustanovitelja Dunja in Brane Kelečević po razpadu nekdanje države in zaprtju trga želela obdržati tudi pri nas. Še vedno ostajajo zvesti tradicionalni izdelavi kefirja iz kefirjevih zrn, saj so prepričani, da je to edini pravi način. Danes njihova proizvodnja obsega celotno paleto mlečnih izdelkov – vsi so živila z visoko biološko dodano vrednostjo in narejeni iz visokokakovostnega nehomogeniziranega slovenskega mleka.

 

Več...

 

 

Varis Lendava d.d.

 

V podjetju Varis Lendava sta predanost delu in učinkovitost na prvem mestu. Od leta 1977 – od 1991 kot samostojna družba Varis Lendava – so izdelali več kot 80 tisoč gotovih kopalnic, proizvajajo pa še dizajnerske radiatorje in betonske elemente za skejtanje. So eno od vodilnih gradbenih podjetij v Sloveniji, njihova blagovna znamka pa je priznana po vsej Evropi, ki je tudi njihov glavni trg. V prihodnosti želijo postati vodilno podjetje za proizvodnjo gotovih kopalnic za vse vrste uporabnikov v Evropi.

 

Več...

 

 

Knjiga o družinskem podjetništvu 2015

AJM Group

 

Podjetje AJM letos praznuje 25-letnico obstoja. Njihova proizvodnja se je iz prvotnih belih PVC oken razširila v celovito ponudbo stavbnega pohištva. Družinske vrednote so z velikimi črkami zapisane v ustroj njihovega podjetja. Veliko dajo na usklajevanje dela in družinskega življenja zaposlenih, za kar so si med prvimi pri nas prislužili certifikat Družini prijazno podjetje. Da je družina pomemben soustvarjalec delovnega okolja, je ‘krivo’ tudi to, da so vsi člani družine Ajlec ostali v družinskem poslu.

 

Več...

 

 

B&B d.o.o.

 

Kdo bi lahko pred četrt stoletja predvidel, da bosta dve stoenki, legendarna avtomobila Zastava 101, začetek uspešne zgodbe, ki sta jo z ustanovitvijo avtošole B & B, začela pisati zakonca Bernarda in Brane Lotrič. Sprva brez prave ideje, česa se bosta sploh lotila, sta podjetje iz inventarja dveh stoenk razširila v današnjo zasebno visoko šolo, kjer lahko še vedno opravljaš vozniški izpit.

 

Več...

 

 

Čokoladni atelje Dobnik

 

Ljudje imamo radi čokolado, najsi bodo to otroci ali odrasli. Ker je dobra, sladka in v zmernih količinah tudi zdrava. Podpisana s pravo zgodbo in odpremljena v čedni embalaži je lepo darilo za vsakogar. Lahko je prestižen izdelek, še toliko bolj, če za njim stoji Čokoladni atelje Dobnik z dvajsetletno tradicijo rokodelske izdelave čokolade. Glavne odločitve v podjetju sprejema družina.

 

Več...

 

 

Don Don Group

 

Podjetje Don Don sta brat in sestra Aleš ter Alenka Mozetič v dvajsetih letih delovanja razvila v pekovsko podjetje, ki je danes vseprisotno v regiji jugovzhodne Evrope. Iz majhne pekarnice v Metliki sta ustanovitelja blagovne znamke Tvojih pet minut danes v Sloveniji postala eden od vodilnih proizvajalcev pekovskih izdelkov, s katerimi oskrbujeta celoten slovenski trg. Prisotnost na tujih trgih pa je tako velika, da je zahtevala stalno prisotnost enega izmed soustanoviteljev na srbskem trgu, kjer je Don Don danes največji ponudnik pekarskih izdelkov.

 

Več...

 

 

Elvez d.o.o.

 

Podjetje Elvez je letos v enem samem mesecu zaposlilo petnajst novih sodelavcev. Razloge gre pripisati visoki rasti in odličnemu poslovanju družinskega podjetja, ki bo nove izdelke kmalu razvijalo s svojo hišno tehnologijo. Pred tridesetimi leti je to tehnologijo predstavljal stroj v domači kleti, danes so klet zamenjali s proizvodnimi prostori; hišo pa je napolnilo 165 zaposlenih.

 

Več...

 

 

Hidex d.o.o.

 

Začeli so v domači garaži z enostavnimi popravili hidravličnih cevi, tri desetletja kasneje pa med drugim redno servisirajo jedrski reaktor elektrarne Krško. Podjetje Hidex svoje storitve uspešno ponuja tudi v tujini, zato informacija, ki priča o izjemnem zaupanju velikih igralcev lokalnega okolja letošnjega finalista dolenjsko-posavske Gazele 2015, ni presenečenje. Je uspešna zgodba družinskega podjetja, ki svoje najboljše ljudi usmerja k najboljšim priložnostim.

 

Več...

 

 

Kronoterm

 

Termo-tehnika je vodilni izdelovalec toplotnih črpalk pri nas, saj jih letno prodajo več kot 7.000. Izdelke razvijajo in izdelujejo v Sloveniji, izvažajo pa jih tudi na zahtevne evropske trge. Njihove proizvode kupujejo številna priznana evropska podjetja s področja ogrevalne tehnike. Zadnji dve leti trge osvajajo z novo blagovno znamko Kronoterm, ki v svojem imenu združuje družinsko ime ustanovitelja Rudija in sedanjega direktorja Bogdana Kronovška z že uveljavljeno Termo-tehniko.

 

Več...

 

 

LOTRIČ Meroslovje d.o.o.

 

Naša življenja so prepletena z meritvami. Ko se otrok rodi, ga najprej stehtajo in izmerijo. LOTRIČ Meroslovje, družinsko podjetje v Selški dolini, se že 24 let ukvarja prav z merjenjem: z razvojem in izvedbo meroslovnih rešitev. Kdor pride k njim, začuti njihovo predanost, natančnost, točnost ter ljubezen do meroslovja in družine - ožje, in tiste širše družine, ki jo skupaj gradi 83 zaposlenih.

 

Več...

 

 

Lumar IG d.o.o.

 

Na letošnji svetovni razstavi Expo v Milanu se Slovenci lahko pohvalimo s paviljonom, edinstveno konstrukcijo, ki so jo izdelali v mariborskem podjetju Lumar IG. Prav ta, pravita Milan in Marko Lukić, jim je dal zanos, da se zdaj ozirajo po projektih, za katere si nikoli niso mislili, da bi jih lahko izvajali. V družinskem podjetju dajejo delo 61 zaposlenim in 150 zaposlenim pri podizvajalcih, kar smatrajo kot svoj doprinos k okolju, v katerem živijo. Njihove nizkoenergijske in pasivne montažne hiše so že zdavnaj prerasle slovenske zidove - zdaj okoli 40 odstotkov prodaje ustvarijo na tujem trgu.

 

Več...

 

 

Tenzor d.o.o.

 

Prednost dvodružinskega podjetja je, da imaš na voljo dve različni spalnici, ki ju lahko preurediš v pisarni, in skleneš pogodbo z globalnim ameriškim dobaviteljem. Tako kot sta to storila Miran Senčar in Albert Bene, ko sta v 90. letih sklenila svojo prvo veliko pogodbo. Danes je družbeno odgovorno podjetje Tenzor, ki se ukvarja s tehničnim varovanjem, s hčerinskimi podružnicami prisotno na trgih nekdanje skupne države in z razvojnimi prispevki redno skrbi za talente v podjetniškem ter krajevnem okolju.

 

Več...

 

 

Knjiga o družinskem podjetništvu 2014

FONDA

 

Fonda je edina morska ribogojnica v Sloveniji. Za cilj si je zadala, da bi vzgojila najboljšega gojenega brancina na svetu. Na povsem zdrav način prideluje hrano, ki vsebuje samo najbolj nujne in zdrave sestavine. Povsem sveža prihaja s slovenske obale, iz morja naravnost v dom končnih potrošnikov. In če so včasih večino rib prodali v tujino, pa danes večinoma dobavljajo slovenskim strankam. Tem prodajo kar osemdeset odstotkov brancinov.

 

Več...

 

 

HALCOM

 

Halcom ponuja rešitve za finančne ustanove že od leta 1992. S številnimi uspešnimi projekti je pridobil neprecenljivo strokovno znanje s področja plačilnih sistemov. Z najsodobnejšimi rešitvami je Halcom, ki je danes prisoten na desetih mednarodnih trgih, postal vodilni ponudnik rešitev za plačilne sisteme v osrednji in jugovzhodni Evropi.

 

Več...

 

 

INTERSOCKS

 

Podjetje Intersocks je danes v evropskem merilu vodilno v razvijanju in prodaji tehničnih nogavic s funkcijo. Posluje z več kot šestdesetimi državami. Predstavniki, agenti in distributerji podjetja so navzoči po celem svetu. Kupcem omogočajo celovito rešitev znotraj visoko tehnološke industrije na področju nogavic in športnega perila, nudijo storitve, ki vključujejo raziskavo trga, oblikovanje, razvoj, proizvodnjo, oblikovanje blagovne znamke, marketinško strategijo, distribucijo in analizo prodaje za atraktivne cene v razmerju s kakovostjo izdelkov.

 

Več...

 

 

INTRA LIGHTING

 

Pravijo, da je svetloba človekova najboljša prijateljica. Podjetje Intra lighting je z dinamičnim razvojem in hitro rastjo presenetilo svetovno industrijo svetil in slovensko gospodarsko okolje. V dveh desetletjih je preseglo vsa pričakovanja. Intra lighting je danes uspešen proizvajalec arhitekturnih svetil, ki jih trži v več kot šestdesetih državah na štirih kontinentih sveta.

 

Več...

 

 

KLS LJUBNO

 

KLS Ljubno je vodilno podjetje na področju izdelave zobatih obročev, signalnih obročev in masnih obročev za vztrajnike motorjev osebnih vozil, tovornih vozil in delovnih strojev ter industrijskih obročev za različno uporabo v industriji. Ima velik ugled med kupci in dobavitelji avtomobilske industrije po vsem svetu, v svoji tržni niši pa se je povzpelo na vrh. Trenutno je prisoten na številnih tujih trgih, v tekočem petletnem obdobju pa bo podjetje doseglo šestdesetodstotno rast.

 

Več...

 

 

TURISTIČNA KMETIJA PRI KOVAČNIKU

 

Nedaleč od Maribora, v vasi Planica nad Framom, stoji turistična kmetija Pri Kovačniku. Osnovno dejavnost kmetije predstavlja živinoreja, posebno pozornost posvečajo tudi pripravi hrane iz sezonskih pridelkov ter lastni pridelavi sezonske zelenjave na zelenjavnem vrtu in njivi. Še posebej radi sprejmejo tudi domače in tuje goste, ki jim postrežejo z okusno domačo hrano in pijačo. Čeprav pri družini Štern, ki vodi kmetijo, ne gre za povsem tipično družinsko podjetje, pa ga odlikuje zelo uspešna lokalna zgodba, ki se že več kot tri desetletja prenaša iz roda v rod.

 

Več...

 

 

LE-TEHNIKA

 

Podjetje Le-Tehnika je vodilni proizvajalec in distributer različnih telefonskih komponent, ki danes zaposluje 76 ljudi in ima 6 mio evrov prihodkov. Poleg telefonije se v podjetju osredotočajo tudi na proizvodnjo hidravlike, kriogenike in LED-svetil, osnovno dejavnost podjetja pa so pred nekaj leti nadgradili z odprtjem novega in moderno opremljenega hotela Azul v Kranju, ki ga uspešno vodijo. Tradicijo, uspešnost in visoko kakovost ohranjajo s sistemom neprekinjenih izboljšav.

 

Več...

 

 

ROTO

 

Z več kot 4000 izdelki, letno predelavo preko treh milijonov kilogramov polimerov, proizvodnjo v štirih državah in izvozom na dvainpetdeset trgov sveta spada podjetje ROTO med vodilna svetovna podjetja po tehnologiji rotomolding. Mednarodno podjetje, ki je pionir na področju proizvodnje polietilenskih izdelkov v Evropi, beleži nenehno rast letnih prihodkov, kar je rezultat neprestanega razvoja izdelkov, vlaganja v sodobne proizvodne zmogljivosti ter uspešne prodaje na vseh kontinentih.

 

Več...

 

 

SIBO GROUP

 

Že dobrih sedeminštirideset let je podjetje SIBO G vodilno domače podjetje, predvsem na področju mednarodne farmacevtske in medicinske industrije. Temelje podjetja je postavil Franc Šifrar, nato pa je njegovo delo leta 1993 nadaljeval sin Boštjan, ki danes uspešno krmari med številnimi izzivi na domačem, predvsem pa na tujih trgih. Podjetje trenutno zaposluje 256 ljudi in je prisotno v sedeminpetdesetih državah po vsem svetu. V podjetju proizvedejo na dan deset milijonov zamaškov, v lanskem letu so prodali 2,9 milijarde zamaškov, v letošnjem letu pa v času našega pogovora že 3,3 milijarde.

 

Več...

 

 

VIVAPEN

 

Podjetje Vivapen je s 47-letno tradicijo na svetovnem trgu prepoznavno po dobrih poslovnih odnosih in inovativnih idejah. Podjetje, ki je v devetindevetdesetih odstotkih usmerjeno na tuji trg, danes s proizvodnjo raznovrstnih izdelkov, kot so nalivna peresa, rolerji, brisalci za črnilo, flomastri, dovajalni sistem črnila, črnil, črnilnih vložkov ter šolskega in pisarniškega pribora, sodeluje z največjimi svetovnimi poslovnimi partnerji. V lastnih prostorih v Celju, kjer se podjetje uspešno razvija in nadgrajuje, ves čas razvijajo nove, inovativne produkte.

 

Več...

 

 

Zagotovite si

brezplačne podporne storitve za svoje podjetje

Pridružite se

hitro rastočim podjetjem v inovativnem okolju

bodite obveščeni

in se naročite na tedenski informativni bilten

Preglejte ponudbo

domačih javnih razpisov