Nacionalni spletni dogodek - »Raziščimo Obzorje Evropa«

Nacionalni spletni dogodek - »Raziščimo Obzorje Evropa«

07. 12. 2020 - 08. 12. 2020

na spletu

Datum: 7. in 8. december 2020

Nacionalni dogodek bo potekal ob zagonu novega, devetega programa EU za področje raziskav in inovacij, Obzorje Evropa. Uvodoma bodo predstavili novo strukturo in posebnosti programa Obzorje Evrope ter skupne horizontalne značilnosti, cilje in pričakovane rezultate. Predstavljena bo tudi osnovna struktura in organizacija delovanja podporne mreže Nacionalnih kontaktnih oseb.

Na dogodku bodo sodelovali tudi predstavniki Evropske komisije in drugi relevantni tuji govorci.

Dogodek bodo z nagovori odprli Evropska komisarka za Inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade, ga. Mariya Gabriel, vodja predstavništva Evropske komisije v Republiki Sloveniji, g. Zoran Stančič, Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, g. Zdravko Počivalšek ter Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ga. Simona Kustec.

Dogodek bo zrcalil strukturo programa Obzorje Evropa, saj bo v različnih panelih naslavljal teme vseh treh stebrov programa. V stebru »Odlična znanost« bomo predstavili novosti na področju raziskovalnih infrastruktur, delovanje Ukrepov Marie Sklodowska Curie (MSCA) in Evropskega raziskovalnega sveta (ERC). Predstavitve v okviru drugega stebra »Globalni izzivi in evropska industrijska konkurenčnost« se bodo osredotočale predvsem na aktivnosti in priložnosti, ki jih ponujajo t.i. evropska partnerstva in misije programa Obzorje Evropa. Steber »Inovativna Evropa« pa bo predstavil novosti v inovacijskem delu programa, predvsem glede delovanja novo vzpostavljenega Evropskega inovacijskega sveta (EIC) ter Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT).

Posebno pozornosti bodo namenili tudi horizontalnemu elementu programa, ki je še posebno zanimiv za slovenske raziskovalne organizacije »Širitev sodelovanja in razširjanje odličnosti«, ki je primarno namenjen spodbujanju povezav med raziskovalno nadpovprečno razvitimi državami članicami s tistimi, ki so raziskovalno manj razvite.

Zaradi velikega števila tujih govork in govorcev bo celoten dogodek potekal v angleškem jeziku.

Več o dogodku



Nazaj