Brezplačno spletno predavanje - »Gradbena biologija je lahko tržna niša«

Brezplačno spletno predavanje - »Gradbena biologija je lahko tržna niša«

26. 01. 2021

na spletu

Datum: 26. januar 2021, od 11.30 do 13.00 ure

V času, ki ga zaznamujejo trenutne razmere, so načela gradbene biologije aktualna tema, ki jo želijo predstaviti strokovni in drugi javnosti.

Gradbena biologija je skupni izraz za celovito preučevanje odnosa med človekom in njegovim grajenim okoljem, hkrati pa tudi okolju prijazno in z onesnaževanjem omejeno gradnjo stavb z uporabo ustreznega znanja in tehnik. S svojim celostnim pristopom vključuje vidike zdravja, trajnosti in oblikovanja.

Cilj gradbene biologije je s celostnim upoštevanjem fizioloških, psiholoških, arhitekturnih in fizikalno-tehničnih odnosov ter interakcije med stavbo, uporabniki (prebivalci) in njenim okoljem doseči zdravo in trajnostno gradnjo in bivanje. Poleg prenove in gradnje stanovanjskih in pisarniških stavb se načela gradbene biologije uporabljajo tudi v stavbah z visokimi higienskimi zahtevami, kot so šolske stavbe, vrtci, bolnišnice in stavbe, namenjene dolgotrajnejšemu bivanju.

Pojem gradbena biologija je pred več kot štirimi desetletji, leta 1978, nastal v Nemčiji. V originalu je gradbena biologija poznana pod nazivom »die Baubiologie«.

Na predavanju bodo obravnavane naslednje teme:

  • uvod v biologijo gradnje,
  • 25 osnovnih usmeritev in
  • področja obravnave, med katera spadajo:
  • zrak in klima v prostoru,
  • gradbeni materiali in načrtovanje notranjosti prostorov,
  • oblikovanje prostora in arhitektura,
  • okolje, energija in voda ter
  • ekosocialno življenjsko okolje.

Predavanje je namenjeno investitorjem, projektantom stavb, izvajalcem gradenj, proizvajalcem materialov, tehnologij in sistemov in ostalim v vrednostni verigi gradnje, ki želijo dati svoj prispevek k človeku in okolju prijaznejšemu ter bolj zdravemu grajenemu okolju ter študentom različnih strok, učiteljem in predavateljem strokovnih predmetov s področja gradbeništva, predstavnikom univerz, novinarjem in vsem ostalim, ki jih obravnavana tematika, ki lahko predstavlja tudi tržno nišo, zanima.

O gradbeni biologiji bo predaval Stojan Habjanič, univ. dipl. inž. gradb.

Predavatelj spremlja delo Instituta za Biologijo gradnje in trajnostnost IBÖ iz Bavarske že več kot 25 let. Bil je tudi član združenja Haus der Baubiologie v Gradcu v Avstriji. Je ustanovni član Slovenskega združenja za trajnostno gradnjo (Green Building Council), ki mu je v letih 2014 - 2018 tudi predsedoval. Je tudi pooblaščeni strokovnjak za certificiranje trajnostne gradnje po nemškem sistemu Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen z nazivom DGNB Professional.

Predavanje, ki je za udeležence brezplačno, organizirata Slovenski gradbeni grozd in podjetje Biogradnja Stojan Habjanič s.p.

Po prijavi vam bodo nekaj dni pred predavanjem poslali povezavo do spletnega predavanja.

Dodatne informacije in prijave

Predavanje spada v sklop aktivnosti Slovenskega gradbenega grozda na področju prenosa znanj in kompetenc. Izvajamo jih na prednostnih področjih našega delovanja, ki so krožno gospodarstvo ter energijsko učinkovita in trajnostna gradnja, digitalizacija v gradbenem sektorju, inovacije in novi poslovni modeli ter mednarodno sodelovanje.



Nazaj